Οι μητέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μαθαίνουν στα παιδιά τους τι σημαίνει η σεξουαλική επίθεση και η συγκατάθεση, με αφορμή τις καυχησιολογίες του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις του με τις γυναίκες, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν δύο στις πέντε Αμερικανίδες πιστεύουν ότι οι γυναίκες θα αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς και ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να πιστεύουν ότι δικαιούνται να τις αντιμετωπίζουν σαν σεξουαλικά αντικείμενα αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο Τραμπ, δείχνει η δημοσκόπηση της PerryUndem, μιας ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την Παρασκευή. Τους τελευταίους μήνες έχει επικριθεί σφοδρά για τη στάση του απέναντι στις γυναίκες, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που χρονολογείται από το 2005 και στο οποίο ακούγεται να κομπάζει για τις απρόκλητες σεξουαλικές προτάσεις που έκανε σε γυναίκες.

Ως αποτέλεσμα της εκλογής του, το 50% των γυναικών και το 35% των ανδρών που είναι γονείς είπαν ότι διδάσκουν στα παιδιά τους θέματα σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση και τη συγκατάθεση, δείχνει η δημοσκόπηση.

Πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών είπαν ότι δείχνουν λιγότερη ανοχή στον σεξισμό μετά τη νίκη του Τραμπ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δημοσκόπηση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον, όπου εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες αναμένεται να συρρεύσουν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα ζητώντας να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους. Παρόμοιες πορείες οργανώνονται σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία θεωρεί απαράδεκτα ότι τα σχόλια που έκανε το 2005 ο Τραμπ σχετικά με το πώς έπιασε τα γεννητικά όργανα μιας γυναίκας και πιστεύει ότι η συμπεριφορά αυτή συνιστά σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, μεταξύ των ανδρών που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι, τα δύο τρίτα είπαν ότι δεν ταράχθηκαν από τις δηλώσεις αυτές.

Ένας στους τρεις Ρεπουμπλικανούς πιστεύει ότι οι άνδρες γενικά είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες.

Στη δημοσκόπηση, που έγινε διαδικτυακά και τηλεφωνικά από τις 9 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, μετείχαν 1.302 ενήλικες. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3,4%.