Το αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής να αναγνωριστεί ένα Παλαιστινιακό κράτος από την Ουνέσκο ως πλήρες μέλος, πρόκειται να εξεταστεί σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στο Παρίσι. Μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή αρχή συμμετείχε στην Ουνέσκο με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Για τους Παλαιστίνιους η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξής τους στον ΟΗΕ με το καθεστώς του πλήρους μέλους. Το θέμα, όμως, έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και διπλωματικές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να αποσυρθεί το αίτημα.

Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι το αίτημα να αναγνωριστεί ένα Παλαιστινιακό κράτος από την Ουνέσκο, είναι πρόωρο αφού το θέμα εξετάζεται ακόμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα απειλούν ότι στην περίπτωση που η Ουνέσκο απαντήσει θετικά, θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση του Οργανισμού που καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού του. Για να γίνει αποδεκτό το αίτημα από την Ουνέσκο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των 193 κρατών -μελών του Οργανισμού.