Η βύθιση του Τιτανικού μπορεί να οφείλεται σε μια τεράστια πυρκαγιά που τέθηκε εκτός ελέγχου κι όχι εξαιτίας της σύγκρουσης με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, ισχυρίζονται επιστήμονες, εν μέσω της δημοσιοποίησης νέων αποδεικτικών στοιχείων που ενισχύουν τη θεωρία αυτή.

Ως γνωστών μέχρι τώρα η αιτία του πολύνεκρου ναυαγίου αποδιδόταν στη σύγκρουση με παγόβουνο. Ωστόσο, νέα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στα ύφαλα του πλοίου, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές έκαιγε για σχεδόν 3 εβδομάδες δίχως να το προσέξει κανείς και οδήγησε στη σύγκρουση.

Αν και ειδικοί έχουν προτείνει και στο παρελθόν τη θεωρία της πυρκαγιάς, μια νέα ανάλυση αδημοσίευτων μέχρι σήμερα φωτογραφιών ώθησε τους ερευνητές να θεωρήσουν την πυρκαγιά σαν την κύρια αιτία του ναυαγίου, όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent.

Ο δημοσιογράφος Senan Molony ο οποίος έχει περάσει πάνω από 30 χρόνια ερευνώντας το ναυάγιο του Τιτανικού, μελέτησε φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν από τον επικεφαλής ηλεκτρολόγο μηχανικό του πλοίου πριν φύγει από το ναυπηγείο του Μπέλφαστ.

Ο Maloney δήλωσε ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσει μαύρα ίχνη μήκους 9 μέτρων κατά μήκος των μπροστινών δεξιών υφάλων, πίσω ακριβώς από το σημείο που τρυπήθηκε από το παγόβουνο.

«Κοιτούμε ακριβώς την περιοχή που χτυπήθηκε από το παγόβουνο και εμφανίζεται να έχει μια αδυναμία ή καταστροφή στα ύφαλα στο συγκεκριμένο ακριβώς σημείο, πριν ακόμη φύγει από το Μπέλφαστ.

Ακολούθως, ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι τα σημάδια ενδέχεται να προκλήθηκαν από πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από ένα τριώροφο χώρο αποθήκευσης καυσίμων πίσω από ένα εκ των λεβητοστασίων.

Ομάδα 12 ατόμων προσπάθησε να περιορίσει την πυρκαγιά, αλλά ήταν πολύ μεγάλη για να τεθεί υπό έλεγχο, οδηγώντας σε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου. Ως αποτέλεσμα, όταν ο Τιτανικός χτύπησε σε παγόβουνο, τα μεταλλικά ύφαλα ήταν πολύ αδύναμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα μετά τη σύγκρουση.