Κάθεται ιεροτελεστικά μπροστά στο τζάκι. Κρατάει στο χέρι ένα ποτήρι με κεχριμπαρένιο περιεχόμενο. Με το δάχτυλό ανακατεύει ελαφρά τον πάγο που πλέει στην επιφάνεια του ποτού.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Καθώς η λευκή χιονισμένη πλαγιά φωτίζει το εξωτερικό τοπίο όπως κοιτάζει έξω από τη μεγάλη τζαμαρία της σάλας, γέρνει το ποτήρι προς το μέρος του και καταφέρνει την πρώτη μικρή γουλιά. Για μια γυναίκα, με δύο φίλους, σε ένα μαγαζί της Κηφισιάς. Πάνε είκοσι χρόνια.

Το περιεχόμενο του ποτού όμως πάντα το ίδιο. Πιστός συνοδός σε στιγμές διαφυγής από την αφοριστική καθημερινότητα. Είτε βρίσκεται στην πόλη είτε στην εξοχική του απόδραση στο βουνό.

Τα 150 χρόνια ζωής

Εκατόν πενήντα χρόνια… Τόσα είναι τα χρόνια ζωής του αποστακτηρίου Jack Daniel. Τότε που ο Jasper Newton Daniel ίδρυσε το αποστακτήριο του, εκμεταλλευόμενος την καθαρή και ολόδροση πηγή στο Lynchburg του Tennessee.

Κι όμως η συνταγή έμεινε από τότε η ίδια. Πεισματικά προσηλωμένη στην ίδια διαδικασία απόσταξης και ωρίμανσης.

jackdan3

Στη μικρή του κάβα στη βιβλιοθήκη του σπιτιού στο βουνό δεν έχει πολλά ποτά. Θαυμαστής ο ίδιος του ουίσκι, για τη στιβαρότητα και το έντονο ξεχωριστό του άρωμα, έχει επενδύσει στις ποικιλίες του Jack Daniel’s.

Συνήθως με τη συνοδεία του αγαπημένου του John Coltrane στα ηχεία του πικάπ. Αγαπάει τα βινύλια κι ας επιμένουν κάποιοι από το φιλικό του περιβάλλον να τον πειράζουν: «Ξέρεις, η τεχνολογία έχει προχωρήσει! Εσύ ακόμα στην εποχή του βινυλίου ζεις;»

Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά πλησιάζει τη γυάλινη προθήκη με το σκουρόχρωμο τζάμι. Στις καθημερινές του στιγμές διαλέγει το μπουκάλι με το Jack Daniel’s No 7.

Αυθεντικό, κλασικό, ωριμάζει για 4 με 6 χρόνια και φιλτράρεται με σπουδή σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου, απελευθερώνοντας νότες καραμέλες, βανίλιας, ξύλου και τόνους φρούτων.

Οι εκλεκτές στιγμές συνοδεύονται από super premium

Για τις πιο εκλεκτές στιγμές του, με παρέα ή μόνος τραβάει προσεκτικά κάποιο από τα μπουκάλια super premium που βρίσκονται δίπλα από το… κλασικό με τον αριθμό 7.

Το Gentleman Jack φιλτράρεται και αυτό όπως και το Jack Daniel’s No. 7 σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου (charcoal mellowing). Με τη διαφορά ότι η επεξεργασία γίνεται διπλά.

Μια φορά πριν μπει στα βαρέλια και μια φορά πριν την εμφιάλωση, ωριμάζοντας κι αυτό για 4-6 χρόνια. Αποδίδει απλόχερα, ένταση στη γεύση αλλά και πλούσια αρώματα.

jackdan2

Κάποιες άλλες φορές πάλι το χέρι του καταλήγει στο… συγκάτοικο της κάβας. Ένα Jack Daniel’s Single Barrel. Το πιο υπομονετικό απόσταγμα της οικογένειας Jack Daniel’s που ωριμάζει και μεστώνει για 7 χρόνια. Αποκτά ζεστό κοκκινωπό χρώμα, ευδιάκριτα πικάντικο και φρουτώδες άρωμα με κρεμώδη υφή.

Λάτρης της γλυκύτητας έχει κρύψει μία ακόμα φιάλη. Jack Daniel’s Tenessee Honey. Για στιγμές που μετά από ένα γεύμα αναζητά κάτι πιο γλυκό και ανάλαφρο.

Νεότερο στην οικογένεια αλλά ξεχωριστά απολαυστικό με το δικό του περίτεχνα δομημένο χαρακτήρα, αποκτά χρυσό χρώμα και… σερβίρεται μέσα στην ξεχωριστή premium συσκευασία του.