Τη διαδικασία ανακήρυξης του πρίγκιπα Maha Vajiralongkorn σε νέο βασιλιά ξεκίνησε η Ταϊλάνδη αν και ο ίδιος δεν φαίνεται καθόλου να βιάζεται για την ενθρόνισή του. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την αποστολή επίσημης πρόσκλησης στον πρίγκιπα, ο οποίος καλείται να την αποδεχθεί για να γίνει πρακτικά νέος βασιλιάς.

Ο πατέρας του, βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης του πλανήτη και πέθανε στις 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ταϊλάνδης ο πρίγκιπας, που είναι ο αδιαμφισβήτητος διάδοχος, θα έπρεπε να τον διαδεχτεί αμέσως. Ωστόσο εκείνος ήθελε να το καθυστερήσει, τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το BBC σημειώνει πως η επίσημη εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο πρίγκιπας ήθελε να δώσει στον λαό της Ταϊλάνδης χρόνο για να πενθήσει την απώλεια του πατέρα του και βασιλιά, πριν ανέβει ο ίδιος στο θρόνο.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Ταϊλάνδης αναμένει να έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνει η επίσημη πρόσκληση. Μόλις ο πρίγκιπας την αποδεχθεί θα γίνει και η ανακοίνωση της ενθρόνισής του στον λαό. Ωστόσο ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου λέει πως δεν είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό.

Η καθυστέρηση δεν είναι απίθανο να συνδέεται και με τον τρόπο ζωής που είχε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, επιλέξει, ο πρίγκιπας Maha. Μποέμ και κοσμογυρισμένος, λατρεύει τις γυναίκες, τα αεροπλάνα και  τα γρήγορα αυτοκίνητα. Ανάμεσα σε άλλες εκκεντρικότητες, είχε δώσει τον τίτλο του πτεράρχου της Βασιλικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης στο σκυλάκι του, τον Φου Φου. Όταν πέρυσι ο σκύλος πέθανε, ακολουθήθηκε πλήρως το τετραήμερο βουδιστικό τελετουργικό, πριν αποτεφρωθεί σε φαντασμαγορική εκδήλωση.

maha