Άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από το Ισλαμικό Κράτος που έχει τον έλεγχό της από τον Ιούνιο του 2014.

Την έναρξη της επιχείρησης, στην οποία συμμετέχουν Κούρδοι Πεσμεργκά, η ιρακινή κυβέρνηση και συμμαχικές δυνάμεις- με τη στήριξη και της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ- ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαιντέρ Αλ Αμπάντι.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των 1,5 εκατ. ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Η Μοσούλει είναι το τελευταίο ισχυρό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η απώλεια της πόλης θα σηματοδοτήσει ήττα του ISIS στη χώρα.

«Η ώρα της νίκης έφτασε, η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης άρχισε», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Αμπάντι. «Σήμερα ανακοινώνω την έναρξη ηρωικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωσή σας από το Daesh (ονομασία του ISIS), με το θέλημα του Θεού θα συναντηθούμε στη Μοσούλη για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση και τη σωτηρία σας από το Ισλαμικό Κράτος ώστε να μπορούμε ξανά να ζήσουμε μαζί, όλες οι θρησκείες ενωμένες και μαζί να νικήσουμε το Daesh ώστε να ανοικοδομήσουμε την αγαπημένη πόλη».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως μόνο κυβερνητικές δυνάμεις θα μπουν στην Μοσούλη- πόλη με κυρίως σουνιτικό πληθυσμό.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ έκανε λόγο για «αποφασιστική στιγμή» στην επιχείρηση οριστικής ήττας τους Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ωστόσο πως θα είναι μια δύσκολη μάχη.

Ήταν από τη Μοσούλη που ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνάντι ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου, όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος, σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει η οργάνωση.

Η επιχείρηση σχεδιαζόταν για μήνες και οι αναλυτές λένε πως μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες.

Στην περιοχή έπεσαν και χιλιάδες φυλλάδια ενημερώνοντας τους κατοίκους για το άμεσο χτύπημα. Στην πόλη εκτιμάται πως έχουν απομείνει 700.000 κάτοικοι. Οι μαχητές του ISIS υπολογίζονται από 4.000 έως 8.000 ενώ οι στρατιώτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης θα είναι περίπου 25.000.