Εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν χθες βράδυ μέσα σε ένα σακίδιο που ήταν τοποθετημένο σε κάδο απορριμμάτων κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό και σε ένα μπαρ, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης Ελίζαμπεθ, νότια του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Κρις Μπόλγουεϊτζ διευκρίνισε ότι το σακίδιο εντοπίστηκε από δύο άνδρες που είδαν «καλώδια και έναν σωλήνα» και ειδοποίησαν τις αρχές.

Ένα ρομπότ – πυροτεχνουργός χρησιμοποιήθηκε για να κόψει ένα καλώδιο ώστε να απενεργοποιήσει έναν από τους πέντε εκρηκτικούς μηχανισμούς που υπήρχαν μέσα στο σακίδιο.

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός κατά την έκρηξη αυτή, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων η βομβιστική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στο Μανχάταν όπου 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Κατά την εξέταση του σακιδίου, πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί έπεσαν από αυτόν. Αφού αποκλείστηκε η περιοχή το ρομπότ-πυροτεχνουργός χρησιμοποιήθηκε για να κόψει ένα καλώδιο και να απενεργοποιήσει τον μηχανισμό, αλλά κατά λάθος σημειώθηκε έκρηξη, είπε ο δήμαρχος.

«Μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν και οι πέντε μηχανισμοί εκρήγνυνταν ταυτόχρονα, πόσες ανθρώπινες απώλειες θα θρηνούσαμε», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο Κρις Μπόλγουεϊτζ είπε ότι δεν είναι σαφές αν το Ελίζαμπεθ, μια πόλη σχεδόν 130.000 κατοίκων, που βρίσκεται 24 χλμ. νοτιοδυτικά του Μανχάταν, θα μπορούσε να αποτελεί ειδικά στόχο επίθεσης ή αν το σακίδιο αφέθηκε εκεί ώστε ο δράστης να διαφύγει της προσοχής των ερευνητών.

Οι αρχές νωρίς σήμερα το πρωί προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τους άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν μέσα στο σακίδιο, πρόσθεσε ο δήμαρχος.