Με δεσμεύσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου συνεχίζει το παιχνίδι της πρόκλησης η Τουρκία. Η Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκεται σε επιφυλακή μετά από την δέσμευση στην οποία προέβη η Τουρκία, περιοχών εντός του εναέριου χώρου (FIR) της Λευκωσίας, με δύο «συστάσεις αεροναυτιλίας».

Η πρώτη δέσμευση αφορά περιοχή Νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και μεταξύ των ακτών της Κύπρου και της πλατφόρμας «Όμηρος» για ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ στις 10. Όσο για την δεύτερη αντίστοιχη δέσμευση, η Άγκυρα εξέδωσε άλλη σύσταση για λωρίδα του FIR Λευκωσίας, κατά μήκος του συνόλου των βόρειων ακτών της Κύπρου. Για το θέμα, η Λευκωσία έχει ήδη εκφράσει την αντίδρασή της, μέσω δύο επίσημων προειδοποιήσεων «ΝΟΤΑΜ». Σημειώνεται, ότι η δέσμευση αυτή επηρεάζει μάλιστα αεροδιάδρομο που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε διαψευσθεί από το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο η πληροφορία ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν προειδοποιητικές πτήσεις κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πίρι Ρέις, αναμένεται να μετακινηθεί εντός κυπριακής ΑΟΖ, κοντά στην Αμμόχωστο.

Με την ένταση να συνεχίζεται αμείωτη για τα θέματα των ερευνών στην ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις, σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στην Κύπρο, χωρίς παρόλα αυτά να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες γεώτρησης στην πλατφόρμα «Όμηρος» από την Κύπρο στην ΑΟΖ, ενώ η υπεύθυνη για τις γεωτρήσεις εταιρία Noble Energy διατύπωσε την ανησυχία της για την ένταση στην περιοχή και τις προκλήσεις από την Τουρκία, λόγω των ερευνών.