Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο τέως επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, αποστρατεύθηκε χθες σε μια ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, στην διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε τα καθήκοντά του στον στρατηγό Μάρτιν Ντέμσεϊ, αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ από τον Απρίλιο ως χθες.

Ο Μάλεν υπηρέτησε στο θώκο τέσσερα χρόνια.

«Παρά τις πιέσεις και τις καταπονήσεις μιας σκληρής δεκαετίας πολέμου, ο στρατός που ο ναύαρχος Μάλεν παραδίδει στο στρατηγό Ντέμσεϊ σήμερα είναι ο καλύτερος που έχει υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την «απαρασάλευτη αφοσίωση» του Μάλεν στις ζωές των ανδρών και των γυναικών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα αποκάλεσε τον Ντέμσεϊ «έναν από τους πιο αξιοσέβαστους και δοκιμασμένους στο πεδίο της μάχης στρατηγούς μας».

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών κύρωσε ομόφωνα τον διορισμό του στρατηγού Ντέμσεϊ, τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος είχε ονομάσει διάδοχο του Μάλεν τον Μάιο.

Πριν αναλάβει αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο 59χρονος Ντέμσεϊ, ιρλανδικής καταγωγής, ήταν διοικητής της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος από το 2008. Υπήρξε συμφοιτητής του Ντέιβιντ Πετρέους, άλλου ενός διακεκριμένου στρατηγού και σήμερα επικεφαλής της CIA, στο Γουέστ Πόιντ.

Από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 2008 υπηρέτησε ως διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τις αμερικάνικες δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Προηγουμένως, υπήρξε επικεφαλής της πολυεθνικής μεταβατικής διοίκησης ασφαλείας στο Ιράκ, την περίοδο 2005-07.