Η μέρα ξημέρωσε με την πλήρη επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή κατά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν 90 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 1.154.

Μεταξύ των νεκρών είναι και οι 16 στρατιώτες που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το διοικητή της γενικής ασφάλειας Τζελαλετίν Λεκεσίζ, κατά την επιχείρηση των αστυνομικών στο γενικό επιτελείο στρατοχωροφυλακής.

Έχουν επίσης συλληφθεί 1.374 στρατιωτικοί, ενώ αποπέμφθηκαν 29 συνταγματάρχες και 5 ανώτατοι αξιωματικοί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».

Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην ‘Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη και να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση γίνεται λόγος για προδοσία από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η στρατοχωροφυλακή είχε διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη γέφυρα είχαν πάρει θέση τανκς. Άρματα μάχης βρέθηκαν και έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο έκλεισε για κάποιες ώρες.

Η τουρκική Στρατοχωροφυλακή ιδρύθηκε το 1839 με βάση το μοντέλο της γαλλικής Χωροφυλακής.

Με πρόσφατα στοιχεία διαθέτει 59 μεταφορικά ελικόπτερα, 1.475 οχήματα διαφόρων τύπων, ενώ η συνολική της δύναμη φτάνει τους 207.582 άτομα.

Η στρατοχωροφυλακή έχει αναλάβει τους Κούρδους, αλλά και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Τουρκία.