Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ελπίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα μπορέσουν να παραμείνουν «όσο το δυνατόν στενότερες» παρά την επιλογή του Brexit, όπως δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο.

«Είμαι υπέρ των όσο το δυνατόν στενότερων σχέσεων με τη Βρετανία. Δεν θα διαπραγματευτώ μαζί τους με εχθρική διάθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Ωστόσο ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις «σε οποιοδήποτε επίπεδο» όσο το Λονδίνο δεν ενεργοποιεί επίσημα τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ήδη προτρέψει τη Βρετανία να «διευκρινίσει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση» μετά το δημοψήφισμα εκφράζοντας ανησυχία για μια «παρατεταμένη αβεβαιότητα».

Οι νέες αυτές δηλώσεις από την Κίνα διατυπώνονται λίγες ώρες πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Τερέζα Μέι, τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας.

Ο Κάμερον είχε αντιταχθεί έντονα στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία στην Κομισιόν, αλλά ο Λουξεμβούργιος δεν φάνηκε να του κρατά κακία δηλώνοντας μάλιστα ότι «θα του λείψει» ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός και η «εξαίρετη επαγγελματική τους σχέση», ενώ πρόσθεσε ότι «ανυπομονεί επίσης να συναντήσει» την Τερέζα Μέι.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται στο Πεκίνο ζήτησε επίσης να διατηρηθεί μια στενή εγγύτητα μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου. «Έπειτα από αυτή τη διαδικασία διαζυγίου, η Βρετανία θα παραμείνει ο στενότερος σύμμαχός μας», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος ενός σινο-ευρωπαϊκού συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Γιούνκερ προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες σε σχέση με το Brexit που είναι πολύ έντονες στην Κίνα. «Η Ευρώπη των 27 είναι η δεύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο και έτσι θα μείνει. Θα παραμείνει η κύρια παγκόσμια αγορά».

Και αυτό, ακόμη κι αν ο ασιατικός γίγαντας θα μπορούσε να επωφεληθεί στρατηγικά στο μέλλον από μια πιο διχασμένη Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα «πεπεισμένος ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα καταφέρουν να διασφαλίσουν μια ήπια μετάβαση».