Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων που απαιτούν την ανάληψη δράσης από τo Κογκρέσο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής επέλεξαν το «περισκόπιο του Twitter», αλλά και την πλατφόρμα ζωντανής μετάδοσης βίντεο στο Facebook, προκειμένου να μεταδώσουν ζωντανά την καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού οι τηλεοπτικές κάμερες στην αίθουσα τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σκοτ Πίτερς από την Καλιφόρνια δήλωσε στο Reuters ότι ο ίδιος ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την καθιστική διαμαρτυρία στην αίθουσα του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δε λειτουργούσαν οι κάμερες που καλύπτουν τις εργασίες του σώματος.

«Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, οι Αμερικανοί πολίτες μπορούσαν να δουν και ν’ ακούσουν τα όσα γίνονταν μέσα στην αίθουσα», δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζεϊμς Κλαϊμπερν από τη Νότια Καρολίνα.

Twitter

Η διαμαρτυρία αυτή ήταν η τελευταία κίνηση των Δημοκρατικών να ασκήσουν πιέσεις στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου, προκειμένου να γίνει ψηφοφορία για τον αποτελεσματικό έλεγχο της οπλοκατοχής, μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε στο Ορλάντο των ΗΠΑ, που καταγράφηκε ως η πιο αιματηρή επίθεση στην αμερικανική ιστορία.

«Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Πολ Ράιαν) ελέγχει τις κάμερες. Το καταλάβαμε αυτό στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος. Τις έθεσε εκτός λειτουργίας, ενώ επέτρεψε να τεθούν εκτός λειτουργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πίτερς προδιαγράφοντας το κλίμα πολιτικής έντασης, που επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι τα μηνύματα που έστελνε ο Πίτερς με τα τηλεοπτικά αποσπάσματα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν περισσότερα από 800.000 χτυπήματα από χθες το βράδυ.

Ζήτημα σεβασμού των κανονισμών

Από την πλευρά του, η εκπρόσωπος του Ράιαν ΆσΛι Στρονγκ τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων δε μπορεί να λειτουργεί χωρίς τα μέλη της να σέβονται τους κανονισμούς. Έτσι, οι εργασίες διακόπηκαν μετά από απαίτηση του προεδρείου». Λίγο πριν χθες το μεσημέρι, ο Ρεπουμπλικάνος Αντιπρόσωπος Τεντ Πόε που προέδρευε ανακήρυξε την αίθουσα εκτός τάξης, καθώς οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι είχαν καθίσει μπροστά από τα έδρανα του προεδρείου.

Ζωντανή μετάδοση μέσω κοινωνικών μέσων

Η καλωδιακή τηλεόραση C-SPAN η οποία μεταδίδει απευθείας τις συνεδριάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετέδιδε πλάνα από το τηλεοπτικό υλικό που ανέβαζαν τα μέλη του νομοθετικού σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο διευθυντής επικοινωνίας του σταθμού, Χάουαρντ Μόρτμαν δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η C-SPAN μετέδιδε ζωντανά συνεδρίαση αξιοποιώντας τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχει τις τηλεοπτικές κάμερες στην αίθουσα, κι αυτό σημαίνει ότι ελέγχουν τις γωνίες λήψης, τον ήχο, όλη τη λήψη. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να παρουσιάσουμε ότι συνέβαινε στην αίθουσα», εξήγησε ο Μόρτμαν Αποσπάσματα από τα ίδια πλάνα μετέδωσαν και τα τηλεοπτικά δίκτυα MSNBC, FOX και CNN.

«Με την επίσημη τηλεοπτική μετάδοση να έχει διακοπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε δημιουργήσει ένα κανάλι #NoBillNoBreak on #Periscope live», ανέφερε το Περισκόπιο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Πίτερς δήλωσε ότι περίπου πέντε ή έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στους Δημοκρατικούς ανέβαζαν ζωντανά τηλεοπτικά αποσπάσματα στη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον Πίτερς, ενώ ευχαρίστησαν και τα τηλεοπτικά δίκτυα για τη μετάδοση των πλάνων με την καθιστική διαμαρτυρία.

Το κανάλι που δημιουργήθηκε στο Twitter, με την τηλεοπτική μετάδοση των πλάνων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή των υποστηρικτών του ελέγχου της οπλοκατοχής, που έγινε κυρίαρχη τάση στο Twitter για τους Αμερικανούς χρήστες. Παράλληλα, πολιτικοί, αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησαν το παραπάνω αναφερόμενο hashtag στο Twitter, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην καθιστική διαμαρτυρία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υποστηρίζει η Γουόρεν

Στο πλευρό των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε με ανάρτησή της στο Twitter, η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που εκτιμάται ότι θα είναι η αντιπρόεδρος της υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η Γουόρεν είναι γνωστή για τις απόψεις αριστερής απόκλισης που εκφράζει με το πολιτικό της στίγμα να είναι κοντά στις προεκλογικές θέσεις του Μπέρνι Σάντερς, καθώς η Χίλαρι Κλίντον στοχεύει στις ψήφους των υποστηρικτών του, αλλά και στην προσέγγιση των γυναικών ψηφοφόρων που έχει δυσαρεστήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Γουόρεν είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζει τις θέσεις της Χίλαρι Κλίντον για περιορισμό της οπλοκατοχής, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών ψηφοφόρων βλέπουν θετικά την επιβολή κάποιων περιορισμών, παρά την αντίθετη θέση κι άποψη της πανίσχυρης τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA).

«Τέχνασμα δημοσιότητας»

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε χθες ότι η καθιστική διαμαρτυρία των Δημοκρατικών, προκειμένου να δρομολογηθεί ψηφοφορία για την οπλοκατοχή, ήταν ένα τέχνασμα δημοσιότητας, ενώ δε θα επιτευχθεί ο στόχος για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Γνωρίζουν καλά ότι δε θα φέρουμε για ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο που καταργεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, χωρίς την απαιτούμενη θεσμική διαδικασία, τόνισε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Δε συμφωνούμε με αυτό. Η Γερουσία επίσης, δε συμφωνεί με αυτό. Είναι ένα τέχνασμα δημοσιότητας», τόνισε ο Ράιν

Ο Γερουσιαστής Χάρι Ρέιντ

Οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπαθούν να πετύχουν έναν συμβιβασμό προκειμένου ν’ αλλάξει το καθεστώς που εφαρμόζεται για την οπλοκατοχή, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη στάση της αμερικανικής κοινής γνώμης, που αρχίζει να μεταβάλλεται στο ζήτημα αυτό, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Ορλάντο, και υπό το φόβο επανάληψης μιας νέας αιματηρής τραγωδίας.

Προς την πολιτική αυτή κατεύθυνση, το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ακόμη και μία πρόταση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ρέιντ δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νομοθετική πρόταση που έχει καταρτιστεί από τη Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς, που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων σ’ έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που έχουν συμπεριληφθεί σε λίστες παρακολούθησης, αναφορικά με τις πιθανές σχέσεις τους, με την τρομοκρατία.

Η αναφερόμενη νομοθετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Γερουσία, σύμφωνα με το BBC.

«Ακόμη κι αν είναι ένα μικρό βήμα, είναι ένα μικρό βήμα μπροστά«, τόνισε ο Ρέιντ.

Οπλοκατοχή, πολιτικών προεκτάσεων

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τις απόψεις των αναλυτών για την ανάδειξη του ζητήματος της οπλοκατοχής, σε κεντρικό πολιτικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγεται στις ΗΠΑ, ενόψει της διεξαγωγής των κεντρικών συνεδρίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, τον επόμενο μήνα.

Η αρνητική στάση του Πολ Ράιν να δρομολογήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την τροποποίηση του νόμο περί οπλοκατοχής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και η καθιστική διαμαρτυρία των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα αποτυπώνει πολιτικά το ακραίο επίπεδο πόλωσης που επικρατεί, με δεδομένες τις ισχύουσες αριθμητικές ισορροπίες.

Από την άλλη μεριά, ο τόνος πολιτικού συμβιβασμού που αρχίζει να διαμορφώνεται στη Γερουσία, είναι πιο ρεαλιστικός και περισσότερο ουσιαστικός, προκειμένου ν’ αποφευχθούν αιματηρές και δυσάρεστες συνέπειες για την αμερικανική κοινωνία. Ωστόσο, η τροποποίηση του νόμο περί οπλοκατοχής είναι το ένα σκέλος των απαραίτητων αλλαγών, με το δεύτερο σκέλος να εντοπίζεται στην αναγκαιότητα αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και δράσης των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας, ως προς την αξιολόγηση κι ανάλυση του όγκου των πληροφοριών που διαχειρίζονται.