Έκπληξη και χαμόγελα κατά την άφιξη Ελλήνων που χτίζουν σχολείο σε χωριό της Ουγκάντας

Το newsbeast.gr ακολουθεί την αποστολή της ActionAid Ελλάς στην καρδιά της Αφρικής - Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το οδοιπορικό


ΚΟΣΜΟΣ
9:07
22/06/2016
Έκπληξη και χαμόγελα κατά την άφιξη Ελλήνων που χτίζουν σχολείο σε χωριό της Ουγκάντας
10
loading

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του λαού της Ουγκάντας είναι η εκπαίδευση. Η οργάνωση ελλιπέστατη. Και όμως, το όνειρο κάθε οικογένειας της χώρας είναι να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από τους ίδιους. Οι γονείς δε διαφέρουν σε κανένα σημείο του πλανήτη και το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτό.

Ουγκάντα, Αποστολή newsbeast.gr
Κείμενο: Βίκτωρας Μοντζέλλι
Φωτογραφίες: Σύνη Αστρά

Το ταξίδι που προγραμματίστηκε από την ActionAid Ελλάς περίπου ένα χρόνο πριν και οργανώθηκε στην εντέλεια τους τελευταίους έξι μήνες είχε έναν ξεκάθαρο σκοπό: την επέκταση ενός κοινοτικού σχολείου. Τι σημαίνει, όμως, «κοινοτικό» σχολείο και ποια η διαφορά του από το κυβερνητικό;

Κοινοτικό σημαίνει πως δεν υποστηρίζεται από το κράτος και στην ουσία λειτουργεί μέσω εθελοντικών δράσεων. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η ιδέα της αρχικής δημιουργίας του σχολείου ανήκει σε έναν Ιρλανδό ανάδοχο παιδιού. Δύο χρόνια μετά, σήμερα, η ActionAid Ελλάς θα επεκτείνει τις αίθουσες, προσφέροντας στους εθελοντές δάσκαλους μεγαλύτερο κίνητρο για να προσφέρουν στα μικρά παιδιά τα αναγκαία εφόδια για την απλή επιβίωση στην Ουγκάντα.

71

Σαράντα ανάδοχοι παιδιών και η πενταμελής ομάδας της ActionAid Ελλάς ταξίδεψαν στην καρδιά της Αφρικής αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Η εβδομάδα ξεκίνησε με την 1η μέρα της αποστολής. Συνέπεσε με την Μαύρη Δευτέρα, μια μέρα που ο λαός της Ουγκάντας φοράει μαύρα στέλνοντας μήνυμα κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση του προέδρου Γιουέρι Μουσεβένι.

Από το Παντέρ, στις 08:30 το πρωί, ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή για το χωριό Γκαλαγκάλα! Μετά από μία ώρα ταξίδι, φτάσαμε στο Γκαλαγκάλα. Τα οχήματα στάθμευσαν καμιά 300αριά μέτρα από το σχολείο. Καθώς περπατούσαμε προς το χώρο των έργων, μια ομάδα γυναικών και παιδιών κατευθύνονταν προς το μέρος μας.

04

Εκεί περίμενε τους Έλληνες ανάδοχους παιδιών σκληρή δουλειά αλλά και περίπου 250 ντόπιοι, στην πλειοψηφία τους πιτσιρίκια. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια από τις δύο πλευρές ένιωθε τη μεγαλύτερη έκπληξη. Η ελληνική αποστολή που πήγαινε σε ένα χωριό της Ουγκάντας ή οι Αφρικανοί που δέχονταν πρώτη φορά επίσκεψη από λευκούς;

08

Υποδέχτηκαν τους επισκέπτες τους κρατώντας μικρά κλαδιά από δέντρα (μια συμβολική κίνηση που στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης) αλλά και με τοπικά αφρικάνικα τραγούδια. Δίνοντας χειραψία στον καθέναν από εμάς, συνοδευόμενη με μία μικρή υπόκλιση, μας έκαναν να νιώθουμε ήδη… σκλαβωμένοι.

09

Η ActionAid Ελλάς είχε δώσει μόνο μία εντολή στους ανάδοχους παιδιών που ακολούθησαν εθελοντικά το ταξίδι: μην τρομάξουν τα μικρά παιδιά από την… εισβολή. Για αυτόν τον λόγο, τις πρώτες ώρες της πρώτης μέρας μπορούσαν να φωτογραφίζουν μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι της αποστολής.

48

Αθωότητα, άγνοια και φόβος για το άγνωστο ήταν χαραγμένα στα βλέμματά τους. Δεκάδες μικρά παιδάκια, ντυμένα με πολλά χρώματα. Όλα ξυπόλυτα και τα περισσότερα με ταλαιπωρημένα ρούχα που ή τα φορούν πολλά χρόνια ή τα πήραν από το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Τα σημάδια της φτώχειας αλλά κυρίως της κρατικής εγκατάλειψης εμφανή.

58

Πολλές εικόνες, χιλιάδες λέξεις και άλλες τόσες σκέψεις. Τα μεγάλα και εκφραστικά μάτια των παιδιών της Αφρικής σε «μαγεύουν» από την πρώτη στιγμή.

76

Η αποστολή της ActionAid Ελλάς σήκωσε μανίκια. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Άλλοι για το νερό (με μεταφορά μέσω μπιτονιών από το κοντινότερο πηγάδι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου), άλλοι για να κουβαλήσουν πέτρες, άλλοι για το χαλίκι. Άλλοι για τα θεμέλια-βάσεις του χτίσματος.

28

Η ελληνική αποστολή εγκλιματίστηκε άμεσα στο νέο περιβάλλον και άρχισε δουλειά με γοργούς ρυθμούς. Οι ημέρες είναι συγκεκριμένες και δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Δίπλα στο εργοτάξιο δεκάδες παιδιά. Συνέχιζαν το μάθημά τους στην αυτοσχέδια καλοκαιρινή αίθουσα ή κάτω από τα δέντρα. Η παρουσία 47 λευκών, όμως, τους ενδιέφερε περισσότερο από το μάθημα των αγγλικών.

50

Η πολύχρωμη κοινότητα άρχισε να αποκτά τους πρώτους κώδικες επικοινωνίας. Με τη γλώσσα του προσώπου, των ματιών, ενός χαμόγελου. Άνθρωποι που πριν λίγες ώρες δε γνώριζαν την ύπαρξη του άλλου, άρχισαν να συνυπάρχουν αρμονικά.

61

Ξεχωριστές κουλτούρες, άλλοι άνθρωποι, άλλα «θέλω» και «πρέπει». Τα «θεμέλια» για την ένωση δύο διαφορετικών κόσμων είχαν μπει. Όπως μπήκαν και οι βάσεις για τη δημιουργία του έργου της ActionAid Ελλάς. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για όσους βρέθηκαν στο χωριό Γκαλαγκάλα…

70 72 73 75 74 77 79 78 81 80 83 82 84 00 01 03 02 05 06 07 10 12 11 13 15 14 17 16 19 18 21 20 23 22 25 24 27 26 29 30 31 33 32 34 35 36 37 39 38 40 42 41 43 45 44 47 46 49 51 52 54 53 55 56 57 60 59 63 62 64 65 67 66 68 69

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Ένας άνθρωπος

  AΠ\' ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΜΕ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ. ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ \'\'ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ\'\'. ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΘΑΤΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΤΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΕΣΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.

 2. avatar Ένας άνθρωπος

  Είναι η κολλητή μου σε αυτή την αποστολή και είμαι πολύ περήφανη γι\' αυτήν. Μακάρι να μπορούσα να πάω και γω. Ίσως την επόμενη φορά. Όσο για τους \"μαύρους\" της Μαρίας Λ. σημασία δεν έχει το χρώμα του δέρματος μας, αλλά η μαυρίλα της ψυχής μας και από αυτή η εν λόγω κυρία διαθέτει μπόλικη. Άντε βρε και εις ανώτερα....

  1. avatar Κάνε μας τη χάρη

   Πήγαινε και μην γυρίσεις

 3. avatar Ελενη Α

  Ευαριστουμε την αποστολη ka τηνNewsbeast που μας ταξιδευσαν σε αυτο το αληθινο ονειρο

 4. avatar Ποπη Λ.

  Τέλειες φωτογραφίες . Μπράβο σε όλη την ομάδα !!! Μπράβο και στο newsbeast !

 5. avatar John From NY

  Πολύ σωστό το σχόλιο της Μαρίας. Επίσης να πούμε ότι το IQ τους είναι τουλάχιστον μισό από έναν λευκό. Ζω ΝΥ και ξέρω πολύ καλά τι λέω...ούτε εξετάσεις για community college δεν περνάνε με 100 προσπάθειες. Μόνο να παίρνουν επιδόματα ξέρουν

  1. avatar Ένας άνθρωπος

   ΑΡΑ ΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΝΑ \"ΜΑΥΡΟ\" ΚΑΙ ΕΝΑ \"ΛΕΥΚΟ\" ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΞΙΩΜΑ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΖΩΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΣ \"ΕΥΦΥΙΑ\", ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ \"[...]\". ΣΩΣΤΑ ΚΥΡΙΕ JOHN?

 6. avatar Μαρία Λ.

  [...] όσο οι μαύροι μένουν στις χώρες τους δεν υπάρχει πρόβλημα. Όποιος θέλει ας πάει εκεί να τους βοηθήσει όπως νομίζει αντί να τους φορτώνει στις πλάτες των Ευρωπαίων.

 7. avatar Μια χαρά

  Αρκεί να μην έλθουν και αυτοί εδώ...

 8. avatar Μουά

  Καταπληκτικές φωτογραφίες και ρεπορτάζ. Μπράβο ΝΒ που φιλοξενείς αυτό το θέμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει