Το newsbeast.gr ακολουθεί την ActionAid Ελλάς και 40 εθελοντές στην Ουγκάντα!

Εφτά μέρες στην καρδιά της Αφρικής με αποστολή την ολοκλήρωση σχολείου στο χωριό Γκαλαγκάλα


ΚΟΣΜΟΣ
14:02
17/06/2016
Το newsbeast.gr ακολουθεί την ActionAid Ελλάς και 40 εθελοντές στην Ουγκάντα!
1
loading

Πόσο εύκολο ή βατό είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής; Εξαρτάται από τις ανάγκες του ταξιδιώτη αλλά και από κάποιους εξωγενείς παράγοντες. Πόσο περίεργο είναι να βρεθείς σε ένα μέρος που ενδέχεται να μην έχουν δει ποτέ από κοντά λευκούς; Αρκετά…

Γράφει ο Βίκτωρας Μοντζέλλι

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, η ActionΑid Ελλάς και οι εθελοντές της ξεκινούν το ταξίδι για την Ουγκάντα! Εκεί, σε συνεργασία με την ActionΑid της χώρας, η αποστολή 47 ατόμων θα ζήσει εφτά μέρες που δε θα θυμίσουν σε τίποτα την καθημερινότητά μας.

Αεροπλάνα, λεωφορείο... και από τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, σε ένα χωριό της χώρας του Ίντι Αμίν Νταντά. Και αν ο «Χίτλερ της Αφρικής» (όπως τον είχαν χαρακτηρίσει) δεν υπάρχει εδώ και χρόνια, όλο και κάπου θα βρεις σημάδια από τα απομεινάρια της οκταετούς διακυβέρνησής του.

Ας επιστρέψουμε στο τώρα όμως...

Η δράση της ActionΑid

22Η ActionΑid Ελλάς με προγράμματα Αναδοχής σε πολλές χώρες του κόσμου (Δείτε τα προγράμματα Αναδοχής Παιδιού εδώ) αλλά και πλούσια δράση σε ακόμη περισσότερες (Δείτε τη δράση της ActionAid εδώ), στηρίζεται στις αρχές και τις ιδέες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που μετρά σχεδόν μισό αιώνα προσφοράς.

Αμοιβαίος σεβασμός, ισότητα και δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια, διαφάνεια είναι μερικές από τις αξίες που διέπουν την οργάνωση. Είναι οι αξίες πάνω στις οποίες στήθηκε και διοργανώθηκε και τούτο το ταξίδι.

Info

www.actionaid.gr

Facebook page

Η δράση της ActionΑid Ουγκάντας ξεκίνησε το 1982. Σήμερα, 34 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 48 περιοχές της χώρας και συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα που βοηθούν περίπου 1 εκατ. κατοίκους.

Τα τελευταία χρόνια, ο βασικός άξονας στρατηγικής της χωρίζεται σε τρία μέρη. Στις βιώσιμες λύσεις για αύξηση του εισοδήματος, στη συμμετοχή στη διακυβέρνηση και στα δικαιώματα των γυναικών.

Ο σκοπός του ταξιδιού

africa6-Kenya
Στιγμιότυπο από παλιότερο ταξίδι στην Κένυα, το 2014. Φωτογραφία: Giorgos Anestopoulos / ActionAid

Για την ActionAid Ελλάς και τους Αναδόχους Παιδιού που θα ακολουθήσουν αυτό το εθελοντικό ταξίδι, υπάρχουν επιπλέον κίνητρα. Εκτός από την έμπρακτη αλληλεγγύη -αλληλεγγύη που θα δείξουν αλλά και θα πάρουν όσοι βρεθούν εκεί- θα συμβάλλουν έμπρακτα στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για το χωριό Γκαλαγκάλα.

Η ομάδα της ActionΑid Ελλάς και οι δεκάδες εθελοντές θα βοηθήσουν στην επέκταση του δημοτικού σχολείου Oyuku στο Γκαλαγκάλα. Τα θεμέλια και οι πρώτες αίθουσες κατασκευάστηκαν το 2014 με κύριο χρηματοδότη έναν Ιρλανδό.

Ήρθε η ώρα το σχολείο θα μεγαλώσει...

Θα δημιουργηθούν αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία καθηγητών αλλά και χώροι για φύλαξη εκπαιδευτικού και αρχειακού υλικού. Εκτός από τους πρακτικούς σκοπούς, το σημαντικότερο είναι πως η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει στο να μειωθούν τα ποσοστά αποχώρησης των δασκάλων. Ένα μικρό λιθαράκι για καλύτερη μόρφωση κάποιων παιδιών.

Καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας και για τους μαθητές και για τους δασκάλους σε μία περιοχή που είναι ξεχασμένη από την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο βέβαια, με διαφορετική μορφή, γίνεται και στην Ελλάδα. Οπότε εδώ δεν κολλάει η πολυπαιγμένη φράση… αυτά δε γίνονται ούτε στην Ουγκάντα. Γίνονται παντού. Απλά κάπου αλλού οι καταστάσεις είναι εξαιρετικά πιο δύσκολες.

Η ελληνική αποστολή θα σηκώσει τα μανίκια, θα φτιάξει λάσπη, θα χτίσει αίθουσες. Στο τέλος, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, θα παραδοθούν στα παιδιά του χωριού οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι.

Ένα απροσχεδίαστο ταξίδι

Στο περιθώριο των εργασιών, οι εθελοντές Ανάδοχοι Παιδιού θα «χτίσουν» τις εμπειρίες τους. Θα μπερδευτούν στις οικογένειες του χωριού όπου θα τους φιλοξενήσουν. Θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτούς. Θα μοιραστούν τα λίγα -της τοπικής κουζίνας- που μπορούν να τους προσφέρουν. Θα μιλήσουν μαζί τους. Θα μάθουν τις ιστορίες τους. Θα πουν όμως και τις δικές τους. Και για τις δύο πλευρές θα είναι μία αναπάντεχη και απροσχεδίαστη γνωριμία.

Η αλήθεια είναι πως όποια σκέψη κι αν κάνεις, μάλλον θα πέσεις έξω. Είναι ένα ταξίδι μακριά από τα συνηθισμένα που προετοιμάζουν οι ταξιδιώτες της Ευρώπης. Σε αυτό το ταξίδι στις αποσκευές σου παίρνεις διαφορετικά πράγματα.

Έχεις προμηθευτεί ήδη πολλά και κάθε είδους φάρμακα γιατί οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Έχεις ήδη προχωρήσει σε τέσσερις διαφορετικούς εμβολιασμούς. Στις βαλίτσες σου βάζεις αντικείμενα που θα δωρίσεις και θα επιστρέψεις κάπως ελαφρύτερος μετά. Δε χρειάζεται να έχεις γεμάτο πορτοφόλι γιατί δεν έχεις πού να ξοδέψεις τα χρήματα, άσε που με 5-10 ευρώ μάλλον θα μπορείς να κάνεις πολλά. Σε αυτό το ταξίδι δεν προγραμματίζεις. Θα αφεθείς στην ιδιαίτερη καθημερινότητα της Αφρικής να σε πάει όπου θέλει εκείνη...

11
Ταξίδι στην Γκάνα το 2013. Φωτογραφία: Nick Kontostavlakis/ ActionAid

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το νέο εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης της ActionΑid. Οι σαράντα δύο εθελοντές και η πενταμελής ομάδα της οργάνωσης που θα συνοδεύσει την αποστολή είναι έτοιμοι για μία εμπειρία ζωής. Την ίδια ώρα, στο χωριό Γκαλαγκάλα περιμένουν κάποιους... Έλληνες!

Σημείο αναχώρησης το Ελευθέριος Βενιζέλος. Μια μικρή στάση στο Κάιρο και τελικός προορισμός η Καμπάλα. Από εκεί, οδικώς 400 χιλιόμετρα, στα βόρεια της χώρας. Στην κοινότητα Παντέρ και στο Γκαλαγκάλα. Την πρώτη μέρα θα γίνει η γνωριμία με τους αρχηγούς της κοινότητας (με τους αρχηγούς της φυλής δηλαδή) αλλά και με τις οικογένειες που θα ανοίξουν τα σπίτια τους.

Για αρκετούς είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Για τους πιο έμπειρους μια ιερή διαδικασία. Για όλους θα είναι ένα ταξίδι ζωής. Εμπειρία ζωής αναμένεται να είναι και για τους κατοίκους της περιοχής. Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί θα μπλέξουν για μια εβδομάδα. Το σχολείο ήταν η αφορμή. Το αρχικό κίνητρο που ίσως να έψαχναν κάποιοι…

Η ActionAid Ελλάς σε συνεργασία με την ActionAid Ουγκάντας διοργανώνουν το εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης. Σαράντα δύο άνθρωποι κάθε ηλικίας ακολουθούν επειδή το θέλουν. Μαζί τους και το newsbeast.gr όπου θα καλύψει -με διπλή αποστολή, δημοσιογραφικά και φωτογραφικά- κάθε στιγμή μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Είναι ένα ταξίδι με διαφορετικούς κανόνες. Τους καθορίζει η Αφρική...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ηλίας Κουλέτσης.

    Μπράβο και θερμά συγχαρητήρια για την υποστήριξη που παρέχαιτε στο έργο
    της ACTION AID.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει