Ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος του Λοράν Γκμπαγκμπό, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, Μαμαντού Κουλιμπαλί, νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, με δηλώσεις του σήμερα βεβαίωσε ότι στη διάρκεια του 2002 μεταβιβάστηκε «με βαλίτσα» στον Γάλλο τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ το ποσό των περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του.

Δηλώσεις με το ίδιο περιεχόμενο έχει ήδη κάνει ο γάλλος δικηγόρος, Ρομπέρ Μπουρζί, ο οποίος είναι ανεπίσημος σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για τα θέματα της Αφρικής.

«Εχει απόλυτο δίκιο ο Ρομπέρ Μπουρζί, έγινε μεταβίβαση χρηματικού ποσού από τον Λοράν Γκμπαγκμπό προς τον Ζακ Σιράκ εντός του 2002. Αυτά τα χρήματα, που εστάλησαν από το Αμπιτζάν στο Παρίσι μέσα σε μία βαλίτσα, δόθηκαν σε φράγκα της περιοχής της γαλλόφωνης Αφρικής (FCFA), που ήταν ισόποσα με περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο κ. Κουλιμπαλί.

Ο συνήγορος του τέως προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ενημέρωσε σήμερα ότι ο κ. Σιράκ αποφάσισε να καταθέσει μήνυση για συκοφαντία εναντίον του δικηγόρου Ρομπέρ Μπουρζί, που κατηγορεί τον τέως αρχηγό του γαλλικού κράτους ότι από Αφρικανούς ηγέτες παρέλαβε το ’02, μυστικά, μεγάλο χρηματικό ποσό, ως ενίσχυση για την προεκλογική εκστρατεία του.

«Εν συνεχεία των σημερινών δηλώσεων του δικηγόρου Ρομπέρ Μπουρζί, μού ζητήθηκε απ τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να καταθέσω εναντίον του Μπουρζί μήνυση, για συκοφαντία», τόνισε στις δικές του δηλώσεις στο Παρίσι ο δικηγόρος Ζαν Βέιλ.