Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν «προστασία από το εξωτερικό».

Ακτιβιστές είπαν ότι διατύπωσαν το αίτημα αυτό για να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την κυβέρνησή του.

Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, μια οργάνωση-ομπρέλα περίπου 40 παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ανακοίνωσαν πως συνενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, ανέφεραν πως η έκκληση να υπάρξει προστασία των διαδηλωτών έγινε ώστε «η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει όλα τα μέτρα, που θα εγγυηθούν την προστασία των αμάχων».

«Αν και δεν ζητάμε αραβική και διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας. . .αλλά εάν αυτό συμβεί η ευθύνη θα ανήκει άμεσα στο καθεστώς για την αδιαλλαξία του και την εμμονή του στις εν ψυχρώ δολοφονίες και την καταστολή σε βάρος άοπλων πολιτών, που θέλουν ελευθερία», πρόσθεσε.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «αντιπολίτευση πρέπει να πει σαφέστερα τί εννοεί, όταν ζητά ξένη προστασία. Θέλουν ξένους ή αραβικούς στρατούς στη χώρα — ή τί; Αυτή η έκκληση δεν είναι σαφής για τον κόσμο, που πεθαίνει στους δρόμους. Το αίτημά τους είναι γενικό και δεν μπορεί να σώσει το λαό».

Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις σήμερα Παρασκευή.

Οκτώ στρατιώτες φέρονται να δολοφονήθηκαν διότι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την διαταγή να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη συνοικία Ζαμπάντανι της Δαμασκού, είπαν ακτιβιστές.

Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε στην Ιντλίμπ, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών• δύο άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς και στη Τζέμπελ αλ Ζαουίγια, σύμφωνα με τις τοπικές επιτροπές συντονισμού.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι 11 στρατιώτες που είχαν σκοτωθεί από «ένοπλες συμμορίες» ετάφησαν σε διάφορες πόλεις σήμερα.