Στο – για πολύ καιρό ξεχασμένο – υπόγειο ενός παλιού μοναστηριού στην Πολωνία βρίσκεται ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κρυμμένο για περισσότερα από 70 χρόνια.

Γιατί εκεί, ήταν το κέντρο διοίκησης του «τέρατος» όπως τον αποκαλούν της ναζιστικής Γερμανίας, του Fritz Bracht, ενός ανθρώπου που έστειλε χιλιάδες κρατούμενους του Άουσβιτς στο θάνατο. Θαμμένο 9 μέτρα κάτω από το έδαφος, με ένα παχύ ταβάνι ενός μέτρου ήταν εκεί όπου ο Bracht – ο άνθρωπος ο οποίος έγινε από ταπεινός κηπουρός ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Χίτλερ – έκανε το γραφείο για τα σχέδια του κολαστηρίου των Εβραίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail που παρουσιάζει τις φωτογραφίες, οι Ναζί ήταν τόσο περήφανοι γι’ αυτό το κέντρο διοίκησης του κακού που παρουσιάζεται σε μια εφημερίδα του 1944 δείχνοντας την συγκεκριμένη αίθουσα γεμάτη από χάρτες και Γερμανούς αξιωματούχους.

amdasdh2

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι αυτό το καταφύγιο ήταν γνωστό από εκατοντάδες ανθρώπους, μετά τον πόλεμο η θέση του παρέμεινε ένα μυστήριο για πολλά χρόνια. Ο δημοσιογράφος Tamsz Borowka και o εμπειρογνώμονας σε θέματα πολέμου δρ Miroslaw Wecki από το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, βρήκαν το καταφύγιο κρυμμένο κάτω από το μοναστήρι στο Κατοβίτσε, στη νοτιοδυτική Πολωνία. Ο Bracht κατέλαβε το μοναστήρι το 1941, επτά χρόνια μετά την κατασκευή του καθώς ο ίδιος άρχισε την καταστολή του καθολικισμού. Πολλοί ιερείς εξάλλου είτε σκοτώθηκαν, είτε φυλακίστηκαν είτε απελάθηκαν στην Πολωνία.

amdasdh3

Η είσοδος του καταφυγίου ήταν κρυμμένη κάτω από μια καταπακτή και ο Bracht ήξερε ότι ήταν το τέλειο μέρος για να δημιουργήσει ένα διοικητήριο. Θεωρείτο επίσης εξαιρετικά ασφαλές και οι Γερμανοί είχαν χρησιμοποιήσει ως μια μυστική αποθήκη για διάφορα προϊόντα κλοπής. Είχε μάλιστα και εξόδους κινδύνου για… παν ενδεχόμενο. Ο Bracht ήταν ένας σχετικά εύσωμος άνδρας με στρογγυλά γυαλιά, όμοια με του ινδάλματός του, του Χάινριχ Χίμλερ, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη της ναζιστικής ελίτ από αυτό το σημείο και μετά. Ο ίδιος άρχισε να πραγματοποιεί μια αδίστακτη πολιτική και ικανοποιούταν από την εξόντωση των Πολωνών και των Εβραίων στους θαλάμους αερίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι γνωστός ως «Τέρας του Άουσβιτς» και ο ίδιος είχε κερδίσει το σεβασμό των κορυφαίων αξιωματούχων του.

amdasdh4

Όσον αφορά το καταφύγιο-βασανιστήριο, οι ντόπιοι δεν ήξεραν τι ακριβώς κρυβόταν εκεί αλλά ότι ήταν πολύ καλά φυλασσόμενο και το επισκέπτονταν πολύ συχνά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ναζί. Τα δωμάτια αργότερα μετατράπηκαν σε ένα χώρο αποθήκευσης, το οποίο με τα χρόνια παραμελήθηκε και ξεχάστηκε ο σκοτεινός ρόλος που διαδραμάτισε στον πόλεμο.

amdasdh6 amdasdh7 amdasdh8 amdasdh5amdasdh1