Η Ρωσία γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια σήμερα την 71η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της χιτλερικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, σε έναν εορτασμό που ενώνει τους Ρώσους πέραν των πολιτικών διχονοιών τους και υμνεί το ρωσικό μεγαλείο.

Σχεδόν 10.000 στρατιώτες, 135 άρματα και πυρηνικά αντιπυραυλικά συστήματα παρήλασαν στους λιθόστρωτους δρόμους της Κόκκινης Πλατείας, ενώπιον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ελάχιστων πλέον βετεράνων του πολέμου, ενώ 71 στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ τους μαχητικά Su-35 που χρησιμοποιούνται στη Συρία, πετούσαν στον ουρανό.

ru2

«Οι ρώσοι στρατιώτες έχουν αποδείξει ότι είναι άξιοι συνεχιστές των μεγάλων πατριωτών, ηρώων του πολέμου, που προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας με τιμή», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου στη Μόσχα. «Είμαι βέβαιος ότι οι βετεράνοι είναι σήμερα περήφανοι για τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους που δεν τους απογοητεύουν και θα θυμούνται πάντα τη μεγάλη νίκη, τον άθλο της ένδοξης γενιάς των νικητών», τόνισε ο Πούτιν συγχαίροντας τη χώρα για τη νίκη του 1945 η οποία εξύψωσε τον πατριωτισμό των Ρώσων.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Σήμερα, ο πολιτισμός είναι αντιμέτωπος με την ωμότητα και τη βία. Η τρομοκρατία έχει καταστεί παγκόσμια απειλή και εμείς πρέπει να νικήσουμε αυτό το κακό. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να ενώσει τις προσπάθειές της με άλλα κράτη, έτοιμη να εργαστεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς συστήματος ασφαλείας και αδεσμεύτου», δήλωσε ενώπιον των στρατιωτών.

ru3

Πορείες προς τιμήν των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου -με πολίτες να κρατούν φωτογραφίες των προγόνων τους που πολέμησαν τους γερμανούς ναζί- πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, όπως στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, στο Σαν Χουάν της Μάλτας και στη Ζυρίχη της Ελβετίας όπου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Μια μικρή παρέλαση οργανώθηκε στην αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ της βορειοδυτικής Συρίας, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για την εκστρατεία των αεροπορικών επιδρομών της προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

ru4

Άλλες πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης γιόρτασαν τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ παρακολούθησε την παρέλαση δίπλα στον Πούτιν.

«Αθάνατο σύνταγμα»

Η πρώτη πορεία που υμνεί το «αθάνατο (στρατιωτικό) σύνταγμα» πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία πολιτών το 2012 στην πόλη Τομσκ. Περίπου 6.000 άνθρωποι μετείχαν σε αυτήν κρατώντας 2.000 φωτογραφίες βετεράνων του πολέμου. Ένα χρόνο αργότερα, άλλες 120 πόλεις στη Ρωσία και αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πραγματοποίησαν πορείες, με τη συμμετοχή 180.000 πολιτών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σε 500.000 στις 9 Μαΐου του 2014, καθώς πορείες διεξήχθησαν σε περισσότερες πόλεις και χωριά.

ru5

Αυτή η πρωτοβουλία των πολιτών έγινε μέρος του ομοσπονδιακού προγράμματος για την προετοιμασία του εορτασμού της 70ης επετείου της νίκης στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 9 Μαΐου του 2015, μόνο στη Μόσχα μετείχαν 500.000 πολίτες στην πορεία που έγινε στην κεντρική οδό Τβερσκάγια και στην Κόκκινη Πλατεία, της οποίας ηγείτο ο πρόεδρος Πούτιν που κρατούσε φωτογραφία του πατέρα του, βετεράνου πολέμου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 12 εκατομμύρια πολίτες μετείχαν στις πορείες.

ru6

Οι αρχηγοί των δυτικών χωρών αγνόησαν πέρυσι τους εορτασμούς, αφήνοντας τον Πούτιν, τον οποίο κατηγορούσαν για την υποστήριξή του στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην Ουκρανία, να γιορτάσει με τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και της Κούβας.

Η Σοβιετική Ένωση, η σημερινή Ρωσία, έχασε σχεδόν 27 εκατομμύρια πολίτες της κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.