Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα στον Λίβανο, πρώτο σταθμό μιας τετραήμερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Αίγυπτο και μετά στην Ιορδανία.

Τον Ολάντ υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο αντιπρόεδρος της λιβανικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Σαμίρ Μοκμπέλ. Αυτή η διήμερη “επίσκεψη εργασίας” στον Λίβανο θα είναι αφιερωμένη ιδιαίτερα στην προσφυγική κρίση εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

Ο Λίβανος, χώρα γειτονική της Συρίας, υποδέχεται 1,1 εκατ. Σύρους, δηλαδή το αντίστοιχο του ενός τετάρτου του πληθυσμού του. Ο Ολάντ θα μεταβεί σ’ έναν καταυλισμό υποδοχής, όπου θα συναντήσει συριακές οικογένειες που ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους φθάνει σε μια χώρα η οποία διέρχεται μια θεσμική κρίση και δεν έχει πρόεδρο από τον Μάιο του 2014. Θα έχει συνομιλίες με το σύνολο των λιβανέζων αξιωματούχων “σε πνεύμα ισορροπίας και σεβασμού”, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Ο Ολάντ θα συναντηθεί κυρίως με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Ταμάμ Σαλάμ. Σκοπεύει επίσης να σηματοδοτήσει “την υποστήριξη” της Γαλλίας “προς τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις” την ώρα που ένα σημαντικό συμβόλαιο ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια γαλλικού οπλισμού στον Λίβανο, το οποίο είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2015, ανεστάλη με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας που επρόκειτο να το χρηματοδοτήσει με μια δωρεά.

Τον Ιανουάριο είχε ανακοινωθεί από το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν πως οι παραδόσεις του οπλισμού θα επαναλαμβάνονταν την άνοιξη.