Η Σκοτία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν σχεδιάζει να ζητήσει την έκδοση του Αμπντέλ Μπάσετ αλ-Μεγκράχι, του μοναδικού ανθρώπου που καταδικάστηκε ποτέ για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός επιβατικού αεροπολάνου της εταιρείας Pan Am, το οποίο εξερράγη το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.

«Ουδέποτε είχαμε και δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε την έκδοση του Μεγκράχι», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας ‘Αλεξ Σάλμοντ.

«Είναι σαφές από το Λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πως, βάσει των νόμων τους, δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να συμφωνήσουν με μια τέτοια έκδοση», πρόσθεσε ο Σάλμοντ.

Νωρίτερα σήμερα ο αδελφός του Αμπντέλ Μπάσετ αλ-Μεγκράχι είπε σε δημοσιογράφους πως ο αδελφός του βρίσκεται σε κώμα. «Βρίσκεται σε κώμα, τα φάρμακά του λεηλατήθηκαν, όμως τώρα έχει καινούρια αποθέματα», δήλωσε.

Σήμερα το μεσημέρι, η κατοικία, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Ντίμασκ της Τρίπολης, ήταν περικυκλωμένη από δημοσιογράφους.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει χθες πως ο Μεγκράχι βρίσκεται σε “κωματώδη” κατάσταση και είναι ετοιμοθάνατος.

«Του δίνουμε απλώς οξυγόνο. Κανένας δεν μας δίνει ιατρικές συμβουλές», είχε εξηγήσει ο γιος του, ο Χάλεντ, μιλώντας στο CNN.

Ο Μεγκράχι είχε κριθεί ένοχος για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Pan Am που εκτελούσε δρομολόγιο από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη στις 21 Δεκεμβρίου 1988. Από την επίθεση είχαν σκοτωθεί 270 άνθρωποι.