Για περισσότερο από μία δεκαετία κρατούνταν στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο χωρίς να έχουν δικαστεί οι δύο Λίβυοι κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν στη Σενεγάλη. Ήταν οι πρώτοι από ομάδα περίπου 12 ανδρών που αναμένεται να μεταχθούν το επόμενο διάστημα σε χώρες που έχουν  συμφωνήσει να τους δεχθούν.

Μετά τις τελευταίες μεταγωγές κρατουμένων, υπάρχουν τώρα 89 φυλακισμένοι που παραμένουν στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι κρατούμενοι για χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί ή να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις για το κλείσιμο της αναφερόμενης στρατιωτικής εγκατάστασης κράτησης, μέχρι την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο παρουσίασε στο Κογκρέσοσχέδιο για τον τερματισμό λειτουργίας της στρατιωτικής φυλακής. Ωστόσο, η υλοποίησή του συναντά τη σφοδρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και αρκετών Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουμε τον αριθμό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, κατά τρόπο, ώστε να προστατεύεται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.