Πριν από ένα χρόνο συνετρίβη στις Άλπεις το μοιραίο αεροσκάφος της Germanwings. Ήταν μια ηθελημένη ενέργεια του γερμανού πιλότου Αντρέας Λούμπιτς, ο οποίος σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια ήταν ψυχικά ασθενής. Συνολικά 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι 72 από αυτούς ήταν Γερμανοί, οι περισσότεροι από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν δεκαέξι μαθητές και δύο δασκάλες από την πόλη Χάλτερν. Εκεί στην αυλή του Γυμνασίου Γιόζεφ-Κένιχ βρίσκεται σήμερα μία πλάκα με τα ονόματα των 18 θυμάτων. g2

«Ένα συνηθισμένο σχολείο…»

«Μπορεί να νιώσει κανείς ότι πολλοί μαθητές δεν επιθυμούν καθόλου να μιλούν για το ζήτημα, γιατί προσπαθούν να ξανανιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα συνηθισμένο σχολείο. Αλλά τι σημαίνει συνηθισμένο σχολείο; Ένα σχολείο όπου δε σβήνει και η μνήμη των μαθητών που χάθηκαν», εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου Ούλριχ Βέσελ. Ένα σχολείο σαν όλα τα άλλα… Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα επέστρεψε μια ομάδα μαθητών από οκταήμερη ανταλλαγή μαθητών από την Ισπανία, αναφέρει η Deutsche Welle. Πριν από ένα χρόνο η επιστροφή κατέληξε σε τραγωδία. g3 «Έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους μαθητές μας να τους προσφέρουμε μια σχολική ζωή, η οποία θα είναι διαμορφωμένη από θετικά στοιχεία, όπως εκδρομές, ταξίδια και απλά όμορφες μέρες», λέει ο Βέσελ. Ωστόσο παρέχεται και υποστήριξη από ψυχολόγους. Αλλά για τον διευθυντή του Γυμνασίου είναι επίσης πολύ σημαντικό να μη θυμάται κανείς μόνο το Χάλτερν: «Υπάρχουν 149 θύματα και όχι μόνο οι δεκαοκτώ του Χάλτερν». Από τους γονείς των μαθητών ο καθένας αντιμετωπίζει το θέμα με τον δικό του τρόπο, λέει η Ανέτ Μπλες. Η ίδια έχασε πριν από ένα χρόνο την κόρη της: «Πολλοί δεν ήταν σε θέση να δουλέψουν για πολύ καιρό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει το πένθος τώρα ελαφρύτερο. Είναι πιο βαρύ από ποτέ, κυρίως τώρα στην πρώτη επέτειο είναι πολύ δύσκολο».

Μία θλιβερή επέτειος

Για τη μαύρη επέτειο η αεροπορική εταιρεία Lufthansa, της οποίας η Germanwings είναι θυγατρική, διοργανώνει για τους συγγενείς των θυμάτων μία επίσκεψη στο Λε Βερνέ κοντά στον τόπο της συντριβής. Εκατοντάδες άνθρωποι αναμένονται για το σκοπό αυτό στις γαλλικές Άλπεις. Η τελετή θα ξεκινήσει με την τήρηση ενός λεπτού σιγής ακριβώς στο σημείο της συντριβής. g1 Την ίδια ώρα οι δικηγόροι ερίζουν για τη χορήγηση αποζημίωσης στους συγγενείς. Στις ΗΠΑ έχει κατατεθεί μήνυση σε δικαστήριο του Φοίνιξ από τους συγγενείς 73 θυμάτων. Στρέφεται ενάντια στη σχολή της Lufthansa στην Αριζόνα, όπου εκπαιδεύτηκε και ο πιλότος Αντρέας Λούμπιτς. Ωστόσο η Germanwings ανακοίνωσε ότι δε πρόκειται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με αμερικανούς δικηγόρους.