Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness πραγματοποίησε συνεντεύξεις, χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα, με 13 δικηγόρους από τη Νέα Υόρκη με στόχο να καταγγείλει την ευκολία με την οποία το βρώμικο χρήμα μπορεί να αλλάξει χέρια και να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ χάρη στις εταιρείες – βιτρίνες.

Ένα μέλος αυτής της μκο υποδύθηκε τον αντιπρόσωπο ενός υπουργού μιας χώρας της Δυτικής Αφρικής που είχε συγκεντρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο εκχώρησης δικαιωμάτων εξόρυξης και ήθελε να τα μεταφέρει με απόλυτη διακριτικότητα στις ΗΠΑ για να αγοράσει ένα ιδιωτικό τζετ, ένα γιοτ ή ακόμα κι ένα ακίνητο.

«Προκαλέσαμε εσκεμμένα μία κατάσταση που γεννούσε υποψίες», εξηγεί η Global Witness στον ιστότοπό της.

Η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας – με εξαίρεση μόλις έναν – εμφανίστηκε θετικά διακείμενη και πρότεινε στον υποτιθέμενο πελάτη την ίδρυση ανωνύμων εταιρειών στις ΗΠΑ για να κρυφτεί από τις αρχές η περιουσία του υπουργού, επιβεβαίωσε η οργάνωση.

«Θα φτιάξετε μια εταιρεία στο Ντέλαγουερ που θα εμφανίζεται ως η ιδιοκτήτρια της ακίνητης περιουσίας» επισήμανε ένας εξ αυτών στις συνομιλίες που μαγνητοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους και προβλήθηκαν από την Global Witness.

Πολλές αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ αυτών το Ντέλαγουερ, προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάποιον να ιδρύσει μια εταιρεία βιτρίνα χωρίς το όνομα του τελικού δικαιούχου να γίνεται ποτέ γνωστό στις αρχές.

«Είναι μία από τις περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο που μπορούμε να το κάνουμε αυτό με νόμιμο τρόπο» υπογραμμίζει η Global Witness.

Στελέχη του Κογκρέσου και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταβάλλουν προσπάθειες να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον μηχανισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από διακινητές ναρκωτικών ουσιών ή όπλων για να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, πολλοί δικηγόροι έφθασαν ακόμα και στο σημείο να προτείνουν τα χρήματα του «υπουργού» από την Αφρική να μεταφερθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του γραφείου τους για να μην προκληθεί η υποψία των αρχών.

Μονάχα ο ένας εξ αυτών απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα το αίτημα του υποτιθέμενου αντιπροσώπου.

«Δεν με αφορά, τα (σ.σ. ηθικά) πρότυπά μου είναι υψηλότερα» είπε ο δικηγόρος Τζέφρι Χέρμαν, που αρνήθηκε επιπλέον να στείλει τον «πελάτη» σε άλλους συναδέλφους του για να τον εξυπηρετήσουν.