Επεισόδια σημειώθηκαν στην Τυνησία σε διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αυξημένης ανεργίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά εκατοντάδων διαδηλωτών, που έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισβάλλουν σε κτίρια της αυτοδιοίκησης σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις τρεις μέρες των διαδηλώσεων που έγιναν για την έλλειψη θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών καταστάσεων που δοκιμάζουν την σταθερότητα της Τυνησίας από τότε που η επανάσταση έβγαλε τον αυταρχικό πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι από την εξουσία.

TUNISIA1 TUNISIA2 TUNISIA3

Αρκετές χιλιάδες νέων διαδήλωσαν χθες έξω από το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κασερίν, μια εξαθλιωμένη κεντρική κωμόπολη όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα μετά την αυτοκτονία ενός νέου, που είχε βάλει τέλος στη ζωή του γιατί τον είχαν απορρίψει σε μια θέση στο Δημόσιο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές από κτίρια σε άλλες πόλεις, όπως την Σιντί Μπουζίντ, όπου νεαρά άτομα φώναζαν «Δουλειές ή Νέα Επανάσταση», σύμφωνα με εθνικά μέσα ειδήσεων και κατοίκους.

«Δεν έχω δουλειά εδώ και 13 χρόνια, και είμαι πιστοποιημένος τεχνικός», είπε ο διαδηλωτής Μοχάμεντ Μντίνι στο Ρόιτερς στην Κασερίν, ενώ οι διαδηλωτές τριγύρω φώναζαν «Δουλειά, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια». «Δεν ζητάμε κρατικά επιδόματα, απλώς το δικαίωμα στη δουλειά», τόνισε.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα στην κωμόπολη Γκεμπελί στη νότια Τυνησία και αξιωματικοί εγκατέλειψαν άλλο τμήμα στο Κεφ, βορειοδυτικά, είπε το υπουργείο Εσωτερικών.

TUNISIA4 TUNISIA5 TUNISIA6 TUNISIA7

Αργότερα τη νύχτα, οι διαδηλωτές εξαπλώθηκαν στην πρωτεύουσα, όπου έκαψαν ένα μικρό αστυνομικό τμήμα στη φτωχή συνοικία του Σιτέ Ελ Ιντίλακα και κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στους δρόμους της συνοικίας Σιτέ Έτανταμεν, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Η ανεργία στη χώρα ανέβηκε στο 15,3% το 2015 (από 12% το 2010), αντανακλώντας οικονομικές αδυναμίες, μειωμένες επενδύσεις και μια άνοδο στον αριθμό των αποφοίτων πανεπιστημίων, που αποτελούν το ένα τρίτο των άνεργων Τυνήσιων.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα προσλάμβανε πάνω από 6.000 άνεργους νέους από την Κασερίν και θα άρχιζε οικοδομικές εργασίες. Χθες εμφανίστηκαν εκατοντάδες να γραφτούν για δουλειά, αλλά η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη.

Το γραφείο του Εσίντ ανακοίνωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός θα επέστρεφε εσπευσμένα από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να συγκαλέσει επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο προτού επισκεφθεί την Κασερίν το Σάββατο.

TUNISIA8 TUNISIA9 TUNISIA10 TUNISIA11 TUNISIA12 TUNISIA13 TUNISIA14