Εκτενές δημοσίευμα στη γερμανική υπηρεσία του Reuters αναφέρεται στο ιταλικό πρόβλημα με τίτλο, «Η Ιταλία μάχεται ενάντια στην εντεινόμενη πίεση των αγορών».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας σε ιστορικά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς και της Ισπανίας τονίζοντας ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μεταξύ των άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της αδυναμίας του, όπως υποστηρίζει, να διαχειριστεί την κρίση.

Όπως υποστηρίζει, το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα «αποφασίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup επί δύο μήνες δεν ήταν σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία».

Μάλιστα, αποδίδει σε κύκλους της Ε.Ε. την αδυναμία ηγεσίας του Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «το Eurogroup δε λειτουργεί».

«O Γιούνκερ είναι κουρασμένος και εξαντλημένος, έχει μπουχτίσει. Πηγαίνει στις συναντήσεις απροετοίμαστος, δεν επιτυγχάνει συμφωνία στη συζήτηση. Είναι χαοτικό», υποστηρίζει ευρωπαίος αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μάλιστα, καταλήγει λέγοντας ότι «η Γερμανία και η Γαλλία προωθούν την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τον Χέρμαν βαν Ρομπάι ώστε να λειτουργεί ως συντονιστής για να επιβάλει ισχυρότερη πειθαρχία στην Ευρωζώνη».