Το πρόγραμμά της αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Κοινοβούλιο η νέα πορτογαλική κυβέρνηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Η αριστερά, η οποία υπερισχύει στο Κοινοβούλιο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προκαλέσει την ανατροπή της κυβέρνησης και να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες για τη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας.

Η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο, που κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, κρέμεται από μία κλωστή: το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την υποστήριξη του Αριστερού Μπλοκ, και το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζονται να πάρουν τη θέση της.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση μιας σταθερής, υπεύθυνης, συνεπούς και βιώσιμης κυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, που βρίσκεται σε θέση ισχύος αφού έλαβε το πράσινο φως από το Σοσιαλιστικό κόμμα και την αριστέρα, αναμένεται σήμερα μετά την συζήτηση στη Βουλή να καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα εξαναναγκαστεί έτσι σε παραίτηση, μόλις 11 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Εάν αυτή η πρόταση μομφής ψηφιστεί από την αριστερή συμμαχία – μια άνευ προηγουμένου πολιτική συνεργασία στα 40 χρόνια της πορτογαλικής δημοκρατίας – η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο, νικητή των εκλογών παρά την αντιλαϊκή πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας, θα γίνει η πλέον εφήμερη στην ιστορία της Πορτογαλίας.

Τριγμοί στις αγορές

Το ενδεχόμενο τα ακροαριστέρα κόμματα της Πορτογαλίας να ανατρέψουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση και να υποστηρίξουν μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, χωρίς καμία εγγύηση στήριξης σε δημοσιονομικά μέτρα, δημιούργησε πολιτική αβεβαιότητα πλήττοντας τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων κατέγραψαν σήμερα άνοδο μεγαλύτερη των 20 μονάδων βάσης στο 2,87% – τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο.

Ο δείκτης των blue chips στο πορτογαλικό χρηματιστήριο, PSI 20, υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,9%, με τις τράπεζες να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η μετοχή της Banif υποχωρούσε 7,1% και της Banco Comercial Portugues σημείωνε πτώση 6,1%.

«Το σενάριο μιας αριστερής κυβέρνησης και η ανατροπή μιας κεντροδεξιάς αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, κάτι που προφανώς δεν αρέσει στις αγορές», σχολίασε ο Ζοάο Λαμπρέια, αναλυτής στην Banco BiG της Λισαβόνας.

Η ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προβλέπεται να διεξαχθεί αύριο, με τα κόμματα της αριστεράς να αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το κοινοβουλευτικό τους πλεονέκτημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Κόστα δήλωσε σήμερα ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τους Κομμουνιστές, το Αριστερό Μπλοκ και τους Πράσινους «εγγυώνται το σχηματισμό και την κοινοβουλευτική έγκριση μιας Σοσιαλιστικής κυβέρνησης» που θα σέβεται τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ακροαριστεροί εταίροι μέχρι στιγμής έχουν υποσχεθεί μόνο κοινοβουλευτική στήριξη χωρίς συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, ενώ απορρίπτουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από το οποίο βγήκε πέρυσι η Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα της αριστεράς δημιουργεί ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο. «Η Πορτογαλία δεν πρέπει να υποχωρήσει για να γίνει η Κούβα της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Φερνάντο Φαρία ντε Ολιβέιρα, πρόεδρος της Ένωσης Πορτογαλικών Τραπεζών.

«Με την αντίθεσή τους στη σημερινή κυβέρνηση να είναι το κοινό τους σημείο, η συμμαχία της αριστεράς δεν φαίνεται βιώσιμη», λόγω των επίμονων διαφορών, σχολίασαν αναλυτές της Commerzbank.

Εάν το κοινοβούλιο καταψηφίσει την κυβέρνηση, τότε ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, που έχει επικρίνει τη ριζοσπαστική αριστερά για την ευρωσκεπτιστική της στάση, θα πρέπει είτε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόστα ή να δώσει υπηρεσιακό χαρακτήρα στην κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο με περιορισμένη εξουσία έως τη διενέργεια νέων εκλογών.