Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σήμερα στο Σαράγεβο ενόψει της σημερινής επίσκεψης αντιπροσωπείας της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Με αφορμή την κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της κυβέρνησης της Σερβίας, οι αστυνομικές υπηρεσίες, η υπηρεσία ασφάλειας και πληροφοριών και οι ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κατάρτισαν από κοινού σχέδιο δράσης για την αποτίμηση της κατάστασης» ανακοίνωσε η διεύθυνση για τον συντονισμό των αστυνομικών υπηρεσιών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επικεφαλής σερβικής αντιπροσωπείας μεταβαίνει το απόγευμα στο Σαράγεβο, όπου αύριο θα διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Σερβίας.

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Σερβία θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, Ντένις Ζβίζντιτς.

Η αυριανή θα είναι η πρώτη συνάντηση εργασίας Βοσνίας – Σερβίας σε διακυβερνητικό επίπεδο και η πρώτη άφιξη του κ. Βούτσιτς στη χώρα, από τον περασμένο Ιούλιο, όταν δέχθηκε επίθεση στη Σρεμπρένιτσα, όπου μετέβη για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 20η επέτειο της γενοκτονίας σε βάρος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

«Η συνεδρίαση έχει εξαιρετικά συμβολική σημασία» είπε ο κ. Ζβίζντιτς, αναφερόμενος στην ανάγκη «αναθέρμανσης» των σχέσεων Βελιγραδίου και Σαράγεβο.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ανήγγειλε την υπογραφή τεσσάρων πρωτοκόλλων συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Η κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της κυβέρνησης της Σερβίας θα είναι το σημαντικότερο γεγονός στην περιοχή, από το οποίο οι απλοί άνθρωποι θα έχουν πολλά οφέλη, δήλωσε ο πρέσβης της Βοσνίας στο Βελιγράδι, Λάζαρ Μίρκιτς.

«Μετά τη συνάντηση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων και στο κλείσιμο εκκρεμών ζητημάτων από την περίοδο του πολέμου, όπως είναι διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων, το ζήτημα των συνόρων, η κρατική περιουσία, η περιουσία επιχειρήσεων και πολιτών και οι παλιές αποταμιεύσεις σε ξένο συνάλλαγμα» δήλωσε ο κ. Μρκιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.