Για δεύτερη μέρα σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τέθηκε θέμα γι’ αυτό που πλέον αναφέρεται ως «σκάνδαλο Λεπέν». Σε τέσσερις χθεσινές ψηφοφορίες, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μαρίν Λεπέν, που είναι και η πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, ήταν στη λίστα των ψηφισάντων παρ’ ότι απουσίαζε από το ημικύκλιο. Η ψηφοφορία γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω κάρτας που έχει κάθε ευρωβουλευτής και που είναι αυστηρά προσωπική.

Το θέμα, που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, συζητήθηκε σήμερα το πρωϊ κεκλεισμένων των θυρών στη Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε με ιδιαίτερη επιθετικότητα τους συναδέλφους της για τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, κατευθύνοντας τα πυρά της κυρίως στον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στην προσπάθειά της να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε, αναγνώρισε ότι είχε αφήσει την κάρτα της στο έδρανό της και εν τη απουσία της ένας συνάδελφός της την χρησιμοποίησε για 4 ψηφοφορίες.

«Θεωρώντας ότι θα επέστρεφα εντός ολίγου, επέδειξε ιπποτικό πνεύμα» υποστήριξε, εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων της Ολομέλειας.

Πρόσθεσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Βέμπερ διότι εξέφρασε απαράδεκτες κατηγορίες για το άτομό της.

Τον λόγο πήρε άμεσα ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζοντας: «Έχουμε μείνει άναυδοι ακούγοντας την κα Λεπέν. Είναι το απαύγασμα του θράσους και της αναίδειας αυτά που ακούμε σήμερα εδώ μέσα. Κυρία Λεπέν γνωρίζουμε ότι εσείς δεν καταλαβαίνετε τίποτα από κανονικές δημοκρατικές διαδικασίες. Το ξέρουμε όλοι εδώ μέσα αυτό. Να σας κάνουμε κανένα φροντιστήριο» είπε και συνέχισε παρά τις προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν να τον διακόψει.

Αναφορικά με τον αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα που έχει η κάρτα του ευρωβουλευτή, ο Βέμπερ υπογράμμισε : «Στη Δημοκρατία, την εντολή που λαμβάνουμε από τους πολίτες εμείς τη θεωρούμε ιερή και αυτή η ιερή εντολή δεν μεταβιβάζεται, δεν εκχωρείται σε κανέναν άλλον.

Σε κάποια κράτη αυτό είναι αξιόποινη πράξη, είναι κακούργημα και μπορεί κάνεις να προσφύγει στο δικαστήριο.

“Ευτυχώς για σας, στην Ευρώπη αυτό δεν ισχύει σήμερα, έχετε όμως ένα μεγάλο σκάνδαλο στις πλάτες σας και καλούμε τον πρόεδρο να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον σας”, κατέληξε ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών.