Η Ιορδανία επέκρινε σήμερα την ισραηλινή αστυνομία ότι παρεμπόδισε χθες την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στην Πλατεία των Τζαμιών, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει λόγο «ανάμιξης» στο θέμα αυτό.

Η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στην Πλατεία των Τζαμιών πρέπει να γίνει υπό τη μορφή παρακολούθησης του ισλαμικού ιδρύματος Waqf” που διαχειρίζεται τον τόπο αυτό, δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων και του Waqf Χάγιελ Αμπντελχαφίζ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα al-Dostour. «Το χασεμιτικό βασίλειο είναι ο φύλακας των αγίων τόπων στην Ιερουσαλήμ και η ισραηλινή δύναμη κατοχής δεν έχει λόγο ανάμιξης σε αυτό», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή αστυνομία παρενέβη χθες για να σταματήσει την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στην Πλατεία των Τζαμιών σύμφωνα με τον σεΐχη Αζάμ αλ-Χατίμπ, τον επικεφαλής του Waqf.

Η τοποθέτηση αυτή πρέπει να «γίνει σε συντονισμό» μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών, αντέδρασε στη συνέχεια το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια συμφωνία για την τήρηση 24ωρης παρακολούθησης όλων των σημείων της Πλατείας των Τζαμιών είχε ανακοινωθεί το Σάββατο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά τις χωριστές συναντήσεις του με τον Νετανιάχου, τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας.

Η 24ωρη παρακολούθηση από τις κάμερες ασφαλείας έχει στόχο να αποτρέπει τις προκλήσεις των δύο πλευρών και στην περίπτωση που αυτές σημειωθούν, να αποδίδονται οι ευθύνες.

«Το ισραηλινό εμπόδιο στην τοποθέτηση καμερών περιλαμβάνεται σε σειρά άλλων εμποδίων από πλευράς των δυνάμεων κατοχής», δήλωσε ο Αμπντελχαφίζ τονίζοντας ότι το ιορδανικό Waqf θα συνεχίσει την αποστολή του «για την τοποθέτηση καμερών».

Η παρακολούθηση θα γίνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θα είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο για όλο τον κόσμο μέρα-νύχτα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η Ιορδανία, φύλακας των αγίων τόπων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1994, διαμαρτυρήθηκε χθες τη στιγμή που ετοιμαζόταν να τοποθετήσει τις κάμερες ασφαλείας, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι εμποδίζει το έργό της.

Η πλατεία βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ παλαιστινιακή πλευρά της Ιερουσαλήμ. Σε αυτήν υπάρχει το τέμενος Αλ-Ακσα και ο Θόλος του Βράχου και αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Είναι επίσης ο ιερότερος τόπος και χώρος λατρείας για τους εβραίους που τον ονομάζουν το ‘Ορος του Ναού.