Στο ίδιο πλατό για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των Δημοκρατικών βρέθηκαν χθες η Χίλαρι Κλίντον και ο κύριος αντίπαλός της για το χρίσμα Μπέρνι Σάντερς, το οποίο άρχισε με μια σχεδόν ομόφωνη καταγγελία των ανισοτήτων που μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία.

«Οι πλούσιοι πληρώνουν πάρα πολύ λίγο και η μεσαία τάξη πληρώνει πάρα πολύ», δήλωσε από την αρχή η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που καταφέρνει να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο.

Η Κλίντον, η οποία βρισκόταν στο κέντρο του πλατό, λόγω της θέσης της στις δημοσκοπήσεις, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για να περιοριστούν οι ανισότητες όλων των ειδών, ώστε οι πατέρες να μπορούν επιτέλους να πουν στην κόρη τους: «Και εσύ θα μπορείς να γίνεις πρόεδρος όταν θα μεγαλώσεις».

Στα δεξιά της ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς απαρίθμησε τη «σειρά των κρίσεων άνευ προηγουμένου» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

«Το σύστημά μας της προεκλογικής χρηματοδότησης είναι διεφθαρμένο και αποδυναμώνει την αμερικανική δημοκρατία», σημείωσε, ζητώντας να μην αφήσουν οι Αμερικανοί τη χώρα στα χέρια μιας «χούφτας δισεκατομμυριούχων».

Η σκιά του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διστάζει να μπει στον προεκλογικό αγώνα για τρίτη φορά, πλανάτο πάνω από το πλατό στην τηλεμαχία αυτή, η οποία αποσκοπεί να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Ο Μάρτιν Ο’Μάλεϊ, πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, ο πρώην κυβερνήτης και γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ Λίνκολν Σάφι και ο πρώην γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζιμ Ουέμπ μετείχαν επίσης στο ντιμπέιτ αυτό έχοντας πάρει θέση στο πλάι των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Το ντιμπέιτ δεν αναμενόταν να αναδείξει πραγματικές ιδεολογικές αποκλίσεις και προαναγγελλόταν λιγότερο περιπετειώδες από αυτά στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, στα οποία μετέχει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει συμβάλει σε ιστορικά ρεκόρ τηλεθέασης (24 εκατομμύρια τηλεθεατές για το Fox News τον Αύγουστο, 23 εκατομμύρια για το CNN τον Σεπτέμβριο), είχε προλάβει να δηλώσει ειρωνικά ότι το ραντεβού αυτό αναμενόταν να είναι «πολύ βαρετό». Πάραυτα είχε δεσμευτεί να κάνει έναν απολογισμό της τηλεμαχίας, απευθείας μάλιστα, με τον δικό του τρόπο στο Twitter.

«Είμαι καταγοητευμένη που παρακολουθείτε», ήταν η απάντηση που του έδωσε η Κλίντον πριν από το ντιμπέιτ.

Για την 67χρονη πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο στόχος είναι να πείσει ότι εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη υποψήφια για να προσφέρει στους Δημοκρατικούς μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στον Λευκό Οίκο, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.