Μία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους με την ονομασία Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή των συριακών κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), ένοπλες συριακές αραβικές οργανώσεις και μία ασσυριακή χριστιανική οργάνωση συγκροτήθηκε στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη νύκτα.

«Η δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα μας, η Συρία, και οι ταχείες εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο…απαιτούν τη συγκρότηση μίας ενωμένης εθνικής στρατιωτικής δύναμης για όλους τους Σύρους, με την ένωση Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων και άλλων οργανώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που στάλθηκε στο Ρόιτερς από εκπρόσωπο των YPG.

Εκτός από τις YPG, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας περιλαμβάνουν αραβικές οργανώσεις όπως ο Στρατός των Ανταρτών (Jaysh al-Thuwwar) και μία χριστιανική ασσυριακή οργάνωση.

Η κίνηση για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά του Ισλαμικού Κράτους έρχεται μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των σύρων ανταρτών και να εστιάσουν στην προμήθεια όπλων στις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

«Δεδομένου ότι οι δυνάμεις αυτές, σε γενικές γραμμές, έχουν δημοκρατικό και μη θρησκευτικό χαρακτήρα και πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό στην πολυφωνία, ελπίζουμε ότι θα λάβουν στήριξη» από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, δήλωσε ο Νασίρ Χατζ Μανσούρ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της κουρδικής διοίκησης των εδαφών της βόρειας Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.

«Ο σημερινός στόχος είναι στην πράξη η αντιμετώπιση του Daesh (Ισλαμικό Κράτος), δεδομένου ότι είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός. Αλλά στόχος είναι επίσης η οικοδόμηση μίας δημοκρατικής Συρίας στο μέλλον», πρόσθεσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Οι δυνάμεις των YPG κατέλαβαν τους προηγούμενους μήνες σειρά σημαντικών πόλεων από το Ισλαμικό Κράτος στην προέλασή τους στην επαρχία Ράκα, που είναι το προπύργιο του ΙΚ στη Συρία. Ωστόσο, οι Κούρδοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν προς την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη της Ράκα, λέγοντας ότι προτιμούν σύροι άραβες αντάρτες να ηγηθούν αυτής της επίθεσης.

Οι κουρδικές Δυνάμεις Λαϊκής Προστασίας έχουν αποδειχθεί οι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι στο έδαφος του διεθνούς συνασπισμού που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχοντας καταλάβει σημαντικά τμήματα εδαφών στη βορειο-ανατολική Συρία.

Ωστόσο, οι πολεμικές επιτυχίες των YPG έχουν δυσαρεστήσει την Άγκυρα, που δεν βλέπει ευνοϊκά την αύξηση της επιρροής κουρδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της. Η συγκρότηση ευρύτερης συμμαχίας με τη συμμετοχή και αραβικών ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης θα στερήσει από την τουρκική κυβέρνηση το επιχείρημα ότι ο στόχος είναι η προστασία μόνο του κουρδικού πληθυσμού της Συρίας.