Ένας Αμερικανός συνελήφθη επειδή έδινε μέσω του διαδικτύου πληροφορίες για την κατασκευή μιας βόμβας που σχεδίαζε να εκραγεί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που θα γινόταν στο Μισούρι στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζόσουα Ράιν Γκόλντμπεργκ, 20 ετών, συνελήφθη στο Όραντζ Παρκ της Φλόριντας και αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ο νεαρός ήταν σε επαφή με έναν άλλο χρήστη του διαδικτύου που του είχε συστηθεί ως τζιχαντιστής, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πληροφοριοδότης του FBI. Ο Γκόλντμπεργκ του εξήγησε πώς να κατασκευάσει μια βόμβα χρησιμοποιώντας μια χύτρα ταχύτητας γεμάτη με καρφιά, μεταλλικά κομμάτια και ποντικοφάρμακο, εξήγησε το υπουργείο.

Ο πράκτορας του FBI και ο Τζόσουα Γκόλντμπεργκ συζήτησαν επί μακρόν για τον «ιερό πόλεμο» και σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν την βόμβα στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι, στην τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στα μηνύματα που έστελνε στο συνομιλητή του ο νεαρός ισχυριζόταν ότι ζούσε στην Αυστραλία και ότι τον «ενέπνευσαν» οι τζιχαντιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλές δυτικές πόλεις. Στην έρευνα συμμετείχε και η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο «Αυστραλός τζιχαντιστής» και υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους ήταν στην πραγματικότητα ένας Εβραίος Αμερικανός που ζούσε απομονωμένος στη Φλόριντα, στο σπίτι των γονιών του. Στην έκθεση της αστυνομίας που είδε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο 20χρονος φέρεται να είπε στην κατάθεσή του, μετά τη σύλληψή του, ότι σκόπευε να καταγγείλει τον… τζιχαντιστή με τον οποίο συνομιλούσε πριν πραγματοποιήσει την επίθεση.