Ένας άτυπος διαγωνισμός που παίρνει τη μορφή προσηλυτισμού έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στους λογαριασμούς του Instagram μελών του μεξικανικού καρτέλ του διάσημου πλέον El Chapo, με όπλα και μάλιστα επίχρυσα, καλλίγραμμες γυναίκες με μπικίνι και τίγρεις για κατοικίδια να κυριαρχούν προβάλλοντας μια ζωή πολυτελείας που πολλοί θα επιθυμούσαν.

Σε μια προσπάθεια να διαγωνιστούν για τον τίτλο του «Βασιλιά των Ναρκωτικών» του Instagram, οι πιο ισχυροί έμποροι ναρκωτικών του Μεξικού έχουν «καταλάβει» τα social media με στόχο να αναδείξουν τα πολυτελή γούστα τους.

narcos12

Ποστάροντας στα hashtag #nacros και #narcostyle, τα νέα των μελών των μεγαλύτερων καρτέλ ναρκωτικών του κόσμου φωτογραφίζουν τον υπέρογκο πλούτο τους κι ανεβάζουν προκλητικές φωτογραφίες, καταφέρνοντας να προσελκύουν χιλιάδες ακολούθους που επιδοκιμάζουν ή και αποδοκιμάζουν με τα σχόλιά τους το θέαμα.

narcos14

«Θέλω κι εγώ να μπω στη συμμορία» ήταν το σχόλιο ενός θαυμαστή από το Culiacan, περιοχή που αποτελεί τη βάση όπου δραστηριοποιείται το φημισμένο μεξικανικό καρτέλ Sinaloa, ενώ δεν δίσταζε να ρωτήσει που πρέπει να απευθυνθεί για να γίνει ο δραπέτης, El Chapo, ο επόμενος εργοδότης του.

narcos

Μέσα από τις φωτογραφίες οι επωνομαζόμενοι narcos αναδεικνύουν τις προτιμήσεις τους για τα εξωτικά ζώα μέσα από φανταχτερές φωτογραφίες τους. Τίγρεις σε περίοπτη θέση, λιοντάρια και ιαγουάροι αποτελούν μόνο μερικά από τα κατοικίδια της αρεσκείας των μεξικανών εγκληματιών. Φυσικά οι χιμπατζήδες και τα φίδια δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν.

narcos5

Στο σωρό των φωτογραφιών διακρίνει κανείς μια που απεικονίζει ένα αυτοκίνητο της ομοσπονδιακής αστυνομίας της περιοχής γανωμένο από τις σφαίρες μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και μελών της συμμορίας του καρτέλ Sinaloa. Την φωτογραφία ακολουθεί το ειρωνικό σχόλιο «Χα,χα,χα τίποτα δεν συνέβη εδώ».

narcos15

Η νέα μόδα της δημοσιοποίησης φωτογραφιών από τη «γκλάμουρ» ζωή των μελών της συμμορίας ναρκωτικών, θεωρείται ότι ξεκίνησε από τα παιδιά του El Chapo, του τωρινού αρχηγού της συμμορίας, ο οποίος πριν δύο μήνες δραπέτευσε από φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσω ενός υπόγειου τούνελ που έσκαψαν μέλη του καρτέλ για λογαριασμό του.

narcos7

Ο αρχηγός του καρτέλ, γνωστός με το ψευδώνυμο El Chapo
Ο αρχηγός του καρτέλ, γνωστός με το ψευδώνυμο El Chapo

Και πράγματι αν κοιτάξει κανείς του λογαριασμούς των τριών υιών του El Chapo, Ιβάν, Αλφρέντο και Χοακίν Γκουσμάν (γνωστός και ως «El Chino») θα δει να κυριαρχούν οι εικόνες με Ferrari, λιοντάρια ακόμη και πάρτι όπου διασκεδάζουν μαζί με την  Πάρις Χίλτον, την οποία ο Χοακίν χαρακτηρίζει ως ένα από τα «μωρά του El Chino».

narcos9

Όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι οι φωτογραφίες το εν λόγω καρτέλ ναρκωτικών, τα ετήσια κέρδη του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δις δολάρια, διαθέτει πλήρως τα εφόδια για να υποστηρίξει το υπερπολυτελές στυλ ζωής που προμοτάρει μέσω των κοινωνικών δικτύων.

narcos4

Σε απάντηση των δημοσιεύσεων των υιών του αρχηγού, μέλη άλλων μεξικανικών καρτέλ, καθώς και εγκληματίες από την Κολομβία, την Κεντρική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παίρνουν μέρος στον άτυπο διαγωνισμό με αποτέλεσμα οι διεθνείς γκάνγκστερ να αναδεικνύουν τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής τους.

narcos3

Επώνυμες τσάντες φουσκωμένες με χαρτονομίσματα μεγάλης ονοματικής αξίας, πακέτα ναρκωτικών που περιμένουν να μεταφερθούν στους πελάτες μέσω ιδιωτικών αεροπλάνων και «μπικινοφορούσες» καλλίγραμμες που κρατούν ογκώδη όπλα είναι μόνο μερικές χαρακτηριστικές.

narcos20Ψάχνοντας κανείς του λογαριασμούς θα δει μέχρι και φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που φορά μια μάσκα νεκροκεφαλή και κρατά όπλο, την οποία έχει αναρτήσει ο πατέρας του και μέλος του καρτέλ Sinaloa με την υποσημείωση στη λεζάντα να αναφέρει πως «η εκπαίδευση αρχίζει νωρίς στην οικογένειά μας».

narcos17

Πολλές από τις συγκεκριμένες  εικόνες, φαίνεται πως προσελκύουν γυναίκες, οι οποίες αναζητούν την πολυτέλεια με κάθε κόστος, αφού σε πολλά σχόλια οι τολμηρές του θηλυκού φύλλου καλούν δημοσίως στο σπίτι τους τον έμπορο ναρκωτικών για να περάσουν μαζί του μια ξεχωριστή βραδιά.

narcos0

Φυσικά δεν λείπουν κι εκείνοι που διεκδικούν μια φωτογραφία με τους αστέρες του εγκλήματος, αφού ρωτούν ευθέως τους νέους βασιλιάδες του Instagram αν θα μπορούσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους και στη συνέχεια να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία τους.

narcos21

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα μόδα του εγκλήματος έχει προκαλέσει την οργή πολλών οικογενειών της περιοχής, οι οποίες ακόμα πενθούν για το χαμό αγαπημένων τους προσώπων από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος του Μεξικού.

narcos2

«Είναι ικανοί να καταστρέψουν τη ζωή μας χωρίς δεύτερη σκέψη» αναφέρει ένας αστυνομικός συντάκτης από το Βερακρούζ στη Daily Mail, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και συμπληρώνει πως «το γεγονός ότι αφότου εγκληματίσουν μπορούν να καυχηθούν γι’ αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το λιγότερο προκλητικό για πολλούς Μεξικανούς πολίτες».

marcos

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός πως οι Narcos είναι μια συμμορία όπου στο Μεξικό θεωρείται τόσο σεβαστή όσο και καταφρονημένη. Το μίσος του μερίδας του κόσμου ξεσήκωσαν όταν παίρνοντας μέρος στη «μάχη» που δόθηκε για την επικράτηση του ισχυρότερου στο εμπόριο των ναρκωτικών τα μέλη της συμμορίας αφαίρεσαν τη ζωή περισσότερων από 100.000 ανθρώπων μέσα σε μια μόλις δεκαετία.

narcos24

Οι εκφοβισμοί, το bullying, οι απαγωγές και οι εκβιασμοί αποτέλεσαν μερικούς επιπλέον τρόπους που εφηύραν oi Narcos ώστε να ενισχύσουν την ήδη κερδοφόρα επιχείρηση πώλησης ναρκωτικών ουσιών.

narcos10

Παρόλα αυτά για άλλους Μεξικανούς, οι οποίοι αισθάνονται προδομένοι από μια κυβέρνηση που παραδέχονται ως διεφθαρμένη, οι narcos λαμβάνονται ως αυτοδημιούργητοι λαϊκοί ήρωες που αψηφούν ένα άδικο σύστημα.

narcos19

Όταν οι narcos επιλέγουν να εμφανίζονται σε φωτογραφίες, σπάνια δείχνουν τα πρόσωπά τους, προτιμώντας να θολώνουν τα χαρακτηριστικά τους ή να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με φουλάρια και καπελάκια του μπέιζμπολ υπό το φόβο της αναγνώρισης τους από τις μεξικανικές αρχές.

narcos23

Από πλευράς τους οι αρχές της χώρας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το νέο trend τις επιδείξεις πλούτου και γκλάμουρ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, την ώρα μάλιστα που η πραγματικότητα αποδεικνύεται ζοφερή για το 99% των εργαζομένων του καρτέλ.

narcos16

«Τα παιδιά έρχονται εδώ στα σύνορα νομίζοντας ότι θα είναι σαν τους narcos που βλέπουν στην μέσα», ανέφερε ο μεξικανικός αστυνομικός διοικητής, Umberto Μάτα, ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά με τα καρτέλ της πόλης Χουάρες, στα σύνορα του Τέξας.

narcos6

narcos24

narcos30 narcos31 narcos32 narcos33 narcos28 narcos29