Άρχισε σήμερα τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Η επιτροπή αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών: τον πρόεδρο της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ, που είναι και επικεφαλής της Επιτροπής και τους προέδρους της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ και της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι.

Κανένας από τους προέδρους δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο της Πρετόρια. Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι οι πρόεδροι θα ασχοληθούν αρχικά με την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Αφρικανική Ένωση έχει προτείνει ένα «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη. Το σχέδιο αυτό, που προβλέπει εκεχειρία και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές, το έχει αποδεχτεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι αλλά το απορρίπτουν οι εξεγερμένοι.