Μια πενθήμερη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Turning point 5»ξεκίνησε σήμερα το Ισραήλ. Πρόκειται για μια προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης, ή γενικώς ενός «σκληρού» πλήγματος κατά του εβραϊκού κράτους, από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω στρατιωτικής άσκησης, θα αντιμετωπιστούν οι ακόλουθες καταστάσεις: πυραυλική επίθεση κατά πυρηνικής μονάδας, πλήγματα από πυραύλους σε διάφορα σημεία της επικράτειας, επίθεση χάκερς στα καίρια συστήματα πληροφορικής, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα γηροκομεία, οι «ευαίσθητες» βιομηχανίες και οι δημόσιες υπηρεσίες, με άσκηση ταχύτατης εκκένωσής τους.

Η άσκηση θα γίνει σε δύο φάσεις, μια πρωινή, μία βραδινή, κατόπιν ενεργοποίησης των σειρήνων σε όλο το Ισραήλ, με τον πληθυσμό να καταφεύγει σε προφυλαγμένες αίθουσες και καταφύγια.

Στρατιωτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι αυτού του είδους οι ασκήσεις γίνονται στο Ισραήλ περιοδικά, ύστερα από τις γενικευμένες ποικιλώνυμες επικρίσεις, για την κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις, τις 33 μέρες που διήρκεσε ο πόλεμος στο Λίβανο, το θέρος του έτους 2006.