Ο Michael Brandon Smith βρισκόμενος ένα απόγευμα σε δρόμο των ΗΠΑ με τη μπύρα στο ένα χέρι και το λέιζερ στο άλλο, αποφάσισε να διασκεδάσει τη βαρεμάρα του. Θέλησε να τσεκάρει την ισχύ του μικροσκοπικού λέιζερ που είχε στη τσέπη του, γι αυτό και αποφάσισε να το δοκιμάσει σε ένα ελικόπτερο που εκείνη τη στιγμή περνούσε από πάνω του.

Τα κατάφερε. Και αυτό το έμαθε όταν αργότερα, η αστυνομία του χτυπούσε τη πόρτα του σπιτιού. Ο Smith καταδικάστηκε σε δίμηνο κατ’ οίκον περιορισμό και σε διετή επιτήρηση. Το ελικόπτερο ήταν της αστυνομίας του Σαιντ Λούις και είχε ανταποκριθεί σε κλήση για διάρρηξη: το λέιζερ αποπροσανατόλισε προσωρινά τους επιβαίνοντες.

Το λέιζερ είναι παράνομη… ασχολία, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, αλλά μάλλον οι άνθρωποι έχουν την τάση να υποτιμούν το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το φως, ή τι θα συμβεί όταν αυτό πέσει στα μάτια ενός πιλότου αεροπλάνου ή ελικοπτέρου.

Αυτό το «αδύναμο» φως που προέρχεται από το έδαφος δεν φτάνει μόνο το πιλοτήριο των αεροσκαφών, αλλά μεγεθύνεται σημαντικά από το τζάμι του κόκπιτ. Το πεδίο όρασης του πιλότου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς το φως τους τυφλώνει προσωρινά-μοιάζει με το φλας μιας μηχανής όταν «σκάει» μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο…

paln