Ήταν στο βιβλίο του Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ, Η Άλλη Εκδοχή, όπου η μυθοπλασία παρουσίαζε την διαφορετική εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας εάν ο Αδόρφος Χίτλερ, είχε περάσει τις εξετάσεις στη σχολή Καλών Τεχνών και δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική… Βέβαια η αγάπη του καθώς και η ενασχόληση του επικεφαλής των ναζί με την ζωγραφική ήταν γνωστή πολύ πριν κυκλοφορήσει το εν λόγω βιβλίο. Μερικά από αυτά τα σχέδια άλλωστε που έχουν διασωθεί έχουν και παλαιότερα δημοπρατηθεί συγκεντρώνοντας διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Μια παρόμοια δημοπρασία έγινε και προσφάτως στη Γερμανία , κατά την διάρκεια της οποίας πουλήθηκαν ακουαρέλες και σχέδια που είχε ζωγραφίσει ο Αδόλφος Χίτλερ πριν από εκατό χρόνια, έναντι ποσού που έφτασε τις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με τους διοργανωτές της δημοπρασίας.

Το πιο ακριβό έργο μάλιστα από όσα δημοπρατήθηκαν απέκτησε ένας κινέζος αγοραστής έναντι 100.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Weidler, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Η εν λόγω ακουαρέλα αναπαριστά το κάστρο του Νοϊσβανστάιν στη Βαυαρία, που κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο Β’ του οποίου η μορφή, που υιοθέτησαν ως λογότυπο τα στούντιο της Ντίσνεϊ, είναι διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αδόλφος Χίτλερ ζωγραφική

Όλα τα υπόλοιπα έργα που τέθηκαν προς πώληση, τα οποία δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1904 και του 1922 και στην πλειονότητά τους και φέρουν τη υπογραφή του Χίτλερ, βρήκαν αγοραστές οι οποίοι επιθυμούν να παραμέινουν ανώνυμοι σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Διευκρινίστηκε όμως ότι οι αγοραστές προέρχονται από τη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία αλλά και την ίδια τη Γερμανία.

Στα νεανικά του χρόνια ο Αδόλφος Χίτλερ είχε επιδιώξει να εγγραφεί στην Ακαδημία Τεχνών της Βιένης, αλλά η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε λόγω έλλειψης ταλέντου. Συνέχισε να ζωγραφίζει αντιγράφοντας σκηνές από καρτ ποστάλ που πουλούσε στους τουρίστες. Παρόλο που ειδικοί εκτιμούν ότι η καλλιτεχνική παραγωγή του Χίτλερ είναι μέτρια και οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών αρνούνται γενικά να προτείνουν να έργα του, το φιλότεχνο κοινό δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη η δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορική πλευρά του δημιουργού τους. Ωστόσο η Γερμανία επιτρέπει ωστόσο την πώληση των έργων του πρώην επικεφαλής των ναζί από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνουν απαγορευμένα σύμβολα.