Τη δέσμευσή του στην προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων επανέλαβε ο μονάρχης Αμπντάλα της Ιορδανίας, τονίζοντας όμως πως οι πιέσεις που ασκούν ακτιβιστές διαδηλώνοντας στους δρόμους δημιουργούν απειλή για την επικράτηση χάους.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σε εθνική μετάδοση στην επέτειο των 12 ετών αφότου ανέλαβε την εξουσία και των 90 ετών από την δημιουργία του βασιλείου, ο Αμπντάλα ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του νέου εκλογικού νόμου που εισηγήθηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση Εθνική Επιτροπή Διαλόγου και προβλέπει η κυβέρνηση να αναδεικνύεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι να διορίζεται από τον ίδιο.

«Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα εξασφαλίσουν ένα σύγχρονο εκλογικό νόμο που θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός κοινοβουλίου αντιπροσωπευτικού για όλους τους Ιορδανούς», είπε.

Η αντιπολίτευση, ισχυρότερη παράταξη της οποίας θεωρείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, εξέφρασε απογοήτευση για την περιορισμένη φύση των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η επιτροπή, από την οποία οι ισλαμιστές απείχαν. Η επιτροπή διορίστηκε ύστερα από τις διαδηλώσεις νωρίτερα φέτος στις οποίες διατυπώθηκε το αίτημα να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα.

«Καθώς βλέπουμε τις αλλαγές στην περιφέρεια, πρέπει να διακρίνουμε την
διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες δημοκρατικές αλλαγές από την μια και
τους κινδύνους του χάους και της εξέγερσης από την άλλη», είπε ο Αμπντάλα που αναδείχθηκε στο θρόνο το 1999.