Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 10 υπάλληλοι του προξενείου της Τυνησίας στην Τρίπολη, τους οποίους είχε απαγάγει στις 12 Ιουνίου μία λιβυκή ένοπλη πολιτοφυλακή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Τάγεμπ Μπακούς.

«Όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και θα φθάσουν σήμερα» στην Τρίπολη, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Mosaïque FM. Επτά Τυνήσιοι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν απελευθερωθεί προχθές.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης και τυνήσιους αξιωματούχους, οι δέκα υπάλληλοι του προξενείου απήχθησαν από μία πολιτοφυλακή που συνδέεται με τη Φατζρ Λίμπια, έναν συνασπισμό πολιτοφυλακών που ελέγχει την Τρίπολη, που διεκδικεί την απελευθέρωση ενός από τους ηγέτες του, του Ουάλιντ Γκλιμπ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή στην Τυνησία.

Ο τελευταίος αναμένεται να απελαθεί στη Λιβύη έπειτα από μία απόφαση που έλαβε προχθές τυνησιακό δικαστήριο.

Ο Μπακούς διέψευσε ωστόσο ότι η απελευθέρωση των υπαλλήλων του προξενείου ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής.

«Δεν υπήρξε συναλλαγή. Η υπόθεσή του είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση», δήλωσε.

Ο Γκλιμπ είχε συλληφθεί κατά την άφιξή του στην Τύνιδα τον Μάιο, ως ύποπτος εμπλοκής σε «τρομοκρατικές υποθέσεις». Εφετείο αποφάσισε προχθές να τον απελάσει, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να τον κλητεύσει σε περίπτωση που διεξαχθεί δίκη.

Τον Μάιο, οι οπαδοί του Γκλιμπ είχαν απαγάγει 254 Τυνήσιους προκειμένου να τους ανταλλάξουν με τον ηγέτη τους. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από δέκα ημέρες χωρίς όμως να αποφυλακιστεί ο Γκλιμπ.

Στις 12 Ιουνίου, μία ένοπλη πολιτοφυλακή επιτέθηκε στο τυνησιακό προξενείο και απήγαγε δέκα υπαλλήλους της.

Τυνήσιοι πολίτες και τυνησιακά συμφέρονται βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο στη Λιβύη, όπως και άλλες ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες. Ένας διπλωμάτης και ένας υπάλληλος της τυνησιακής πρεσβείας στην Τρίπολη είχαν συλληφθεί το 2014 προτού αφεθούν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, πολλές ένοπλες πολιτοφυλακές συγκρούονται μεταξύ τους στην Λιβύη. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία στη χώρα: η μία, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η άλλη στην Τρίπολη υπό τον έλεγχο της Φατζρ Λίμπια.

Η Τυνησία δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Φατζρ Λίμπια ωστόσο διατηρεί σχέσεις μαζί της μέσω του προξενείου της στην Τρίπολη.

Εξάλλου, μία οργάνωση η οποία ισχυρίζεται πως είναι ο βραχίονας στη Λιβύη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε αναλάβει τον Ιανουάριο την ευθύνη για τη δολοφονία δύο τυνήσιων δημοσιογράφων, του Σοφιέν Σουράμπι και του Νάντχιρ Κτάρι.