Ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, είναι σε «καλή κατάσταση» μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για τα τραύματα που υπέστη από επίθεση με ρουκέτα και δεν αναμένεται να υποβληθεί σε νέα επέμβαση, δήλωσε σήμερα υεμενίτης διπλωμάτης στο Ριάντ.

Ο 69χρονος Σάλεχ τραυματίστηκε την Παρασκευή όταν ρουκέτες έπληξαν το προεδρικό μέγαρο στη Σαναά, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και τραυματίζοντας ανώτατους αξιωματούχους και συμβούλους του, μία επίθεση την οποία ο κύκλος του προέδρου χαρακτηρίζει απόπειρα δολοφονίας.

Ο Σάλεχ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο Σάλεχ έφερε τραύμα από βλήμα και ο αντιπρόεδρός του δήλωσε την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος θα επιστρέψει στην Υεμένη εντός ημερών.

Χθες Τρίτη, υεμενίτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σάλεχ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και έχει υποστεί εγκαύματα σε περισσότερο από το 40% του σώματός του.

Όμως σήμερα υεμενίτης διπλωμάτης στο Ριάντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Σάλεχ είναι καλά.

«Τον επισκέφθηκα χθες το απόγευμα και ήταν καλά. Μας μίλησε και ρώτησε για τους υεμενίτες εκπατρισμένους και είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους τραυματίες (στην ίδια επίθεση). Είναι πολύ καλά και μιλάει. Καθόταν στην καρέκλα», είπε ο Τάχα αλ-Χεμιάρι, επικεφαλής του τμήματος υεμενίτικων Κοινοτικών Υποθέσεων της πρεσβείας στο Ριάντ.

«Ίσως εντός των επόμενων ωρών, ο θεράπων ιατρός του να εκδώσει ανακοίνωση για την κατάστασή του», πρόσθεσε ο ίδιος. Η σαουδαραβική εφημερίδα al-Watan, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι είναι πιθανό να υποβληθεί ο Σάλεχ και σε νέα επέμβαση.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξαρτάται από τον Σάλεχ αν θα επιστρέψει στην πατρίδα του, αλλά οι ίδιοι όπως και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, ενδεχομένως να επιδιώξουν την αναβίωση της μεσολαβητικής προσπάθειας των χωρών του Κόλπου για την μεταβίβαση της εξουσίας, με βάση την οποία ο ηγέτης της Υεμένης θα παραιτείτο με αντάλλαγμα να μην διωχθεί ποινικά.