Να συνεργαστούν πιο στενά με τους ξένους εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό του βακτηρίου E.coli κάλεσε τις γερμανικές αρχές ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τζον Ντάλι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Οφείλουμε να στηριχτούμε στην εμπειρία και την πραγματογνωμοσύνη όλης της Ευρώπης και ακόμη και εκτός της Ευρώπης», λέει επισημαίνοντας «πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε στενά και να μοιραζόμαστε τις κοινές μας γνώσεις για να θέσουμε τέρμα το συντομότερο δυνατόν στην έξαρση της πορείας του βακτηρίου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ε.Ε. επιθυμεί κυρίως Αμερικανοί και Ιάπωνες εμπειρογνώμονες να συνεργαστούν για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επικρίνουν εξάλλου το ερωτηματολόγιο στο οποίο υποβάλλουν τους ασθενείς οι γερμανικές αρχές, γράφει η Die Welt: οι διπλωμάτες το χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα περιοριστικό» καθώς επικεντρώνεται σε ορισμένους τύπους λαχανικών.

Ένα σπάνιο και ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος του βακτηρίου E-coli εντεροαιμορραγικό (Eceh) έχει προκαλέσει το θάνατο 24 ανθρώπων, 23 στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό αργά το βράδυ χθες.

Εκτάκτως θα συνεδριάσουν σήμερα για το θέμα οι Γερμανοί περιφερειακοί και ομοσπονδιακοί υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή.