Τουλάχιστον το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στην Ιαπωνία επιθυμούν το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει συνασπισμό με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Mainichi» , την ίδια ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό Ναότο Καν να παραιτηθεί.

Ο Καν κέρδισε την περασμένη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και αν και είχε ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί, ζήτησε «παράταση χρόνου» για να χειριστεί το δυσκολότερο πρόβλημα της χώρας, την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης.

Στη δημοσκόπηση από την εφημερίδα «Mainichi», το 36% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι επιθυμούν έναν «ευρύ συνασπισμό» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, όταν παραιτηθεί ο Καν.

Μόνο το 13% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Καν (DPJ) και το ίδιο ποσοστό επιθυμεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης. Επίσης, το 33% των ερωτηθέντων τονίζει ότι προτιμά κάποιον άλλον κυβερνητικό σχηματισμό, χωρίς να διευκρινίζει ποιον.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι αποδέχονται περισσότερο την πιθανότητα ενός διευρυμένου κυβερνητικού συνασπισμού, αν και δεν είναι σαφές πώς δύο απρόθυμοι εταίροι θα συνεργαστούν στην επίλυση μακροπρόθεσμων προβλημάτων όπως το δημόσιο χρέος που έχει ήδη διπλασιαστεί.

Η αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την Ανω Βουλή έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στην επεξεργασία και ψήφιση βασικών νομοσχεδίων, όσο ο Καν παραμένει πρωθυπουργός.

Ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του Καν είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσίτο Σενγκόκου.