Ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός σχετικά με το πώς θα γίνουν οι δοκιμές για να ελεγχθεί η αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μια «πλήρης επιτυχία για την Αυστρία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, που αντιτάσσεται σθεναρά στην πυρηνική ενέργεια.

Τα κριτήρια που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Αυστρίας, δήλωσε ο Νικολάους Μπερλάκοβιτς (συντηρητικός), μιλώντας για «μια νέα εποχή του ευρωπαϊκού συστήματος πυρηνικής ασφάλειας», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η μικρή δημοκρατία των Άλπεων ήταν πάντοτε αντίθετη προς την πυρηνική ενέργεια και δεν έχει καμία πυρηνική μονάδα εν λειτουργία στο έδαφός της.

Άσκησε πιέσεις για την εφαρμογή των δοκιμών αντοχής στους 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες της ΕΕ μετά το δυστύχημα που συνέβη στις 11 Μαρτίου στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα 1, που υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό που ακολουθήθηκε από τσουνάμι.

Στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός είχε προειδοποιήσει κατά των ελέγχων που δεν λάμβαναν υπόψη τους τις συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων, όπως η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η συντριβή ενός αεροπλάνου.