Η Ελβετίδα διπλωμάτης Λίβια Λε Αγκοστί υποβλήθηκε σε έλεγχο από την τοπική αστυνομία στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην επαρχία του Βορείου Χορασάν, στο βορειοανατολικό Ιράν, αλλά δεν τέθηκε υπό κράτηση, όπως είχαν μεταδώσει νωρίτερα σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ταξίδι της Αγκοστί σε χωριό του Βορείου Χορασάν είχε προετοιμαστεί «σε συντονισμό και με την άδεια του υπουργείου Εξωτερικών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.

«Αλλά οι τοπικές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν προσωρινά την Ελβετίδα πρεσβευτή στις 14 Ιουλίου γιατί η ταυτότητά της δεν είχε εξακριβωθεί. Ωστόσο ύστερα από συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, αφέθηκε αμέσως ελεύθερη»,

Ο έλεγχος αυτός δεν θα έχει συνέπειες στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βέρνης και Τεχεράνης, επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αγγλόφωνης υπηρεσίας Press TV της ιρανικής τηλεόρασης, που επικαλέστηκε «πληροφορημένη πηγή» στο υπουργείο Εξωτερικών, η Αγκοστί κρατήθηκε από τοπικούς αξιωματούχους ασφαλείας την Τετάρτη «γιατί η ταυτότητά της δεν είχε εξακριβωθεί».

Η πρεσβευτής αφέθηκε ελεύθερη μερικές ώρες μετά τη σύλληψή της.

Η ελβετική διπλωματική αποστολή στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ και η Ισλαμική Δημοκρατία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.