«Κοινή κάθαρση» που προσδίδει ιστορική αξιοπιστία στην πρόσφατη πολιτική πρόοδο που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κράτη χαρακτηρίζουν ιρλανδικές και βρετανικές εφημερίδες την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία.

Ο Τύπος των δύο χωρών χαιρετίζει την επίσκεψη και τη χαρακτηρίζει γιγάντιο βήμα, σημειώνοντας πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν υπό το φως της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας.

«Η επίσκεψη της βασίλισσας στην Ιρλανδία συμβολίζει τη συμφιλίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», γράφουν οι Times του Λονδίνου, «τα τραύματα θέλουν χρόνο για να επουλωθούν και θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι θα επουλωθούν πλήρως».

«Η βασίλισσα στην Ιρλανδία: ένα μικρό βήμα… αλλά ένα γιγάντιο βήμα στην ιστορία», είναι ο τίτλος της Telegraph δίπλα στη φωτογραφία της Ελισάβετ που πατά ιρλανδικό έδαφος, στη πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη έπειτα από εκείνη του Γεωργίου Ε’ το 1911.

«Χρειάστηκαν δεκαετίες και πολύς κόπος για να τεθούν οι σχέσεις σε ένα σημείο ισότητας και σεβασμού, κάτι που είναι σημαντικό για μια ειλικρινή φιλία», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Irish Times.

Ο αρθρογράφος της Guardian Μάικ Φίλτι, που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, βλέπει τη βασιλική επίσκεψη ως «κοινή κάθαρση».

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ άρχισε την Τρίτη μια ιστορική επίσκεψη τεσσάρων ημερών στην Ιρλανδία σε ένδειξη συμφιλίωσης. Είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη από την ανεξαρτησία το 1922, η οποία όμως αμαυρώθηκε από προειδοποιήσεις για βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν σε διαφωνούντες βορειοϊρλανδούς αυτονομιστές.

Δείτε βίντεο