To 12% των κτιρίων της ιστορικής πόλης της Λόρκα στη νοτιοανατολική Ισπανία υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές από το σεισμό της Τετάρτης που προκάλεσε το θάνατο εννέα ανθρώπων.

Στη συγκεκριμένη πόλη, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε από την περιφερειακή αρχή, απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση στο 12% των κτιρίων της πόλης, εξαιτίας «βλαβών στη δομή τους».

Τα κτίρια αυτά θα πρέπει «αναγκαστικά» να κατεδαφιστούν, ενώ το 60% από τα υπόλοιπα κτίρια χαρακτηρίζονται κατοικήσιμα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και Publico, 7.500 έως 11.000 κάτοικοι της Λόρκα, που αριθμεί συνολικά 92.700, παραμένουν άστεγοι, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι από το σεισμό που έπληξε την Ισπανία, μεσαιωνικά κτίρια ή ακόμη κτίρια του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα, δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα.

Οι εργασίες καθαρισμού από τα ερείπια, και ενίσχυσης της δομής τους βρίσκονταν σε εξέλιξη σήμερα, ειδικά στις εκκλησίες του Άγιου Δομίνικου (16ου αιώνα), του Άγιου Φραγκίσκου (16ου-17ου αιώνα) XVI-XVIII ) και στην κολεγιακή εκκλησία της Λόρκα (16ου-17ου αιώνα)