Μετά από μια επίσκεψη στο Ος, επίκεντρο των πρόσφατων συγκρούσεων στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κ.κ. Κουσνέρ και Βεστερβέλε, δήλωσαν ότι θα ζητήσουν να γίνει μια έρευνα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σχετικά με τα φονικά επεισόδια εθνοτικής βίας που σημειώθηκαν στη χώρα της Κεντρικής Ασίας στα τέλη Ιουνίου.

«Η επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή αυτή θα είναι εφικτή μόνον εάν προσδιορίσουμε τις συνθήκες και τους λόγους για όλα όσα συνέβησαν με τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τα γεγονότα αυτά», δήλωσε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος ακριβώς είναι πίσω από αυτά τα τραγικά γεγονότα εγκληματικές ομάδες, πολιτικές δυνάμεις ή εξτρεμιστές», υπογράμμισε μετά από τις συνομιλίες που είχε με την Πρόεδρο του Κιργιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα.

«Για το λόγο αυτό θα πάμε με τον Γάλλο υπουργό Κουσνέρ να ζητήσουμε αύριο κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ την πραγματοποίηση μιας τέτοιας έρευνας», πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 75.000 άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν, ένα μήνα μετά τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων.