Χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία παρέχουν στα νεαρά ζευγάρια χρηματικά κίνητρα για ν΄αποκτήσουν παιδιά. Όμως, μια περιοχή της Ινδίας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τούς δίνει μπόνους για να καθυστερήσουν ν΄αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στο κρατίδιο Μαχαράστρα της κεντροδυτικής Ινδίας και έχει στόχο να καθυστερήσει τη δημογραφική ανάπτυξη και να βελτιώσει την υγεία των γυναικών. Στη γυναίκα μπορεί να δοθούν 5.000 ρουπίες (75,35 ευρώ) για να μην αποκτήσει παιδί δύο χρόνια μετά το γάμο της και επιπλέον 2.500 ρουπίες (37,67 ευρώ) εάν δε μείνει έγκυος για έναν ακόμα χρόνο.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση. Τα ζευγάρια πρέπει ν΄αποδείξουν ότι παντρεύτηκαν χωρίς να εξαναγκαστούν και επίσης πρέπει να παρακολουθούν ανά τρίμηνο κάποια μαθήματα, όπως για παράδειγμα μαθήματα οικογενειακού προγραμματισμού. Τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια διανέμονται δωρεάν, ενώ επιτρέπονται και οι αμβλώσεις.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα, απέκτησε επιπλέον 181 εκατομμύρια κατοίκους τα τελευταία δέκα χρόνια και ο πληθυσμός της υπολογίζεται στα 1,21 δισεκατομμύρια το 2011, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Ο άλλος στόχος του προγράμματος στη Μαχαράστρα είναι η υγεία των γυναικών. Τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών κατά των τοκετό ή των νεογέννητων, είναι σαφώς υψηλότερα όταν οι μητέρες είναι ηλικίας κάτω των 18 ή των 20 ετών.

Στην Ινδία, οι θάνατοι που συνδέονται με την κύηση ή τον τοκετό ήταν 254 για 100.000 γεννήσεις το 2008 (έναντι 10 στη Γαλλία για παράδειγμα), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet.