Τουλάχιστον δύο άτομα, που οι αρχές θεωρούν ότι κατασκεύαζαν βόμβα, σκοτώθηκαν, όταν αυτή εξερράγη στην πόλη Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, το Σάββατο.

Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της μετεκλογικής βίας εξ αιτίας της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι κάποιοι άνδρες πιστεύεται ότι συναρμολογούσαν εκρηκτικό μηχανισμό όταν αυτός πυροδοτήθηκε, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο σε ένα κτήριο κοντά σε συνοικία όπου διαμένουν στελέχη της τοπικής κυβέρνησης.

«Οι υπηρεσίες άμεσης αντίδρασης μετέβησαν στο σημείο και έχουν αποκλείσει την περιοχή για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες», δήλωσε ο Γιουσούα Σουάιμπ, στέλεχος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Εξοργισμένοι νεαροί συμμετείχαν σε βίαιες κινητοποιήσεις σε πόλεις του βορρά αυτή την εβδομάδα αφού ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, χριστιανός από το νότο, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου, κερδίζοντας τον πρώην επικεφαλής μιας στρατιωτικής χούντας και μουσουλμάνο του βορρά Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Εκκλησίες, τζαμιά και σπίτια έχουν πυρποληθεί στα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών, καθώς οι υποστηρικτές του Μπουχάρι απέρριψαν το αποτέλεσμα. Υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της βίας πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των κυβερνητών και των πολιτειακών κοινοβουλίων στις 36 πολιτείες της Νιγηρίας την επόμενη εβδομάδα. Στις περισσότερες, γίνονται την Τρίτη.

Ο Σέχου Σάνι, πρόεδρος του Κογκρέσου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νιγηρίας, δήλωσε ότι ως και 260 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βορρά, με το βαρύτερο απολογισμό στην Καντούνα. Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και η παρουσία του στρατού έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι ακόμα υψηλότερος καθώς είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις σε πόλεις όπως η Ζόνκουα και η Καφαντσάν πριν φθάσουν σε αυτές στρατιωτικές δυνάμεις.