Οι χίλιοι σύνεδροι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, που συνέρχονται σε ολομέλειά του για πρώτη φορά από το 1997, πρόκειται να εγκρίνουν σήμερα ένα ευρύ πλαίσιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χάρη στο οποίο ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ευελπιστεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας.

Το Συνέδριο, που ξεκίνησε τις εργασίες του το Σάββατο, εξέτασε δια πολλών επιτροπών τα 311 μέτρα, των οποίων η έγκριση θα ακολουθηθεί από την εκλογή της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος.

Η εκλογή της κεντρικής επιτροπής θα σηματοδοτηθεί από την παραχώρηση του αξιώματος του πρώτου γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Κούβας από τον Φιντέλ Κάστρο – ο οποίος υπήρξε ο οιακοστρόφος του κόμματος από της ιδρύσεώς του το 1965 – στον αδελφό του Ραούλ, στον οποίο ήδη είχε μεταβιβάσει την προεδρία το 2006 για λόγους υγείας.

Οι κύριες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να εγκριθούν από το Συνέδριο αφορούν στη μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, την έναρξη δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, την διεύρυνση της αυτονομίας των κρατικών επιχειρήσεων και την επαναδιοργάνωση του αγροτο-διατροφικού τομέα.

Από το «καθ’ υπερβολή συγκεντρωτικό» μοντέλο – κατ’ εικόνα και ομοίωση της ΕΣΣΔ των ετών ’70 – ο Ραούλ Κάστρο φιλοδοξεί να εισάγει τη χώρα σε μία μεικτή οικονομία, εισάγοντας τους νόμους της αγοράς, αλλά διατηρώντας συνάμα τις «κατακτήσεις του σοσιαλισμού».